TRAŽILI GA NA SVE STRANE

Show u Splitu: Sjednica Gradskog vijeća prekinuta jer nisu mogli naći Keruma

22.02.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Splitska oporba uspjela je srušiti kvorum na sjednici Gradskog vijeća posvećenoj stanju na Marjanu. Sjednica je prekinuta, a vladajući su se panično dali u potragu za jednim glasom koji im nedostaje: Željkom Kerumom. Nisu uspjeli

Usred izlaganja predsjednika HDZ-a Petra Škorića, koji je ustvrdio da je 'gradom zavladala histerija zbog Marjana' te za to optužio i oporbu, vijećnici Pametnog, Mosta i SDP-a napustili su dvoranu. Nastao je tajac jer se spoznalo da je pao i kvorum: HDZ-ov Stipe Božić ranije se ispričao da neće doći na sjednicu, a Kerum je po običaju ondje proveo sat vremena i izgubio se.

Škorić i tajnik splitskog HDZ-a Tomislav Prljević novinarima su neizravno potvrdili da se traga upravo za Kerumom, no odustalo se nakon petnaestak minuta.

'Gradonačelnik je odbio izvršiti zaključke s posljednje sjednice posvećene Marjanu i bira provesti samo ono što mu se sviđa te ne poštuje odluke demokratskih institucija. Ne želimo sudjelovati u ovakvom načinu rada i rušit ćemo kvorum i nadalje', kazala je predsjednica Pametnog Marijana Puljak.

'Ako im je stalo do Marjana, zašto ih nema u vijećnici? Neka dođu i neka raspravljaju', dodao je vijećnik iste stranke Jakov Prkić.

  • +4
Gradsko vijeće Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Ovo im je upozorenje da se uozbilje', kazao je šef SDP-a Goran Kotur.

'Rušenje kvoruma je politički alat i tu nema ništa skandalozno, puno skandaloznije je neprovođenje zakona od vladajuće većine i gradonačelnika, koji se izrugao zakonu. Imamo nesposobnu vlast koja ne može realizirati ni vlastite zaključke. Sramim se što sam u ovakvom sastavu Gradskog vijeća, spremni smo povući se dok se ne uspostave zdravi odnosi', riječi su predsjednika splitskog Mosta Ante Čikotića.

Šef HDZ-a Petar Škorić kiselo je pokušao objasniti da je oporba kriva za sve i da joj 'nije stalo do konstruktivnog rada i boljitka grada. Napuštanje sjednice nazvao je sramotom, a najavio je nastavak nakon što se vladajući zbroje. Na koncu se nisu zbrojili.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara prekid sjednice komentirao je tvrdnjom da 'ne postoji problem s funkcioniranjem gradske vlasti'.