MARATONSKO GRADSKO VIJEĆE

Zaraženi borovi s Marjana će se uklanjati - žičarom

22.02.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće započelo je izvanrednu tematsku sjednicu o dramatičnom stanju u Park-šumi Marjan, napadnute nametnikom potkornjakom zbog kojega bi se u idućih mjesec dana trebalo posjeći oko 20 tisuća stabala, odnosno trećina cijele šume. Otkriven je i novi podatak: zaražena i posječena stabla s Marjana će se izvlačiti sustavom žičara, koji će borove 'brati' poput cvijeća

Započelo je sa zahtjevom Mosta da se zbog propusta u radu razriješi ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Marjanom Damir Grubšić, imenovan prije osam mjeseci, jer je 'svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzrokovao veću štetu, te zanemarivao ili nesavjesno obavljao svoje dužnosti', a o tome nije obavijestio Grad Split.

Vladajuća koalicija HDZ-a i Kerumova HGS-a glatko je odbijla staviti ovaj prijedlog na dnevni red sjednice.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je da se poštuje mišljenje struke i stanje na Marjanu usporedio sa zatečenim na Žnjanu i Karepovcu.

'Da nije bilo civilnih udruga koje su osvijestile probleme, teško bismo došli do ovih rezultata. Dok razgovaramo, pripadnici naše vojske pomažu na Marjanu. Krenuli smo sveobuhvatno koristeći sve resurse da se uhvatimo ukoštac za rješavanje problemima koje smo zatekli. Stanje nije ništa bolje nego na Karepovcu, Žnjanu, nego naša infrastruktura. Moramo razrješavati ono što su prethodnici napravili. I hoćemo, odlučnošću', kazao je Krstulović Opara.

Čikotić: Opara manipulira emocijama

Prozvao je neke oporbene vijećnike za stvaranje 'buke u prostoru' i korištenje problema za predizbornu kampanju, na što mu je vijećnik Mosta Ante Čikotić odgovorio da 'manipulira emocijama'.

  • +4
Split: Tematska sjednica Gradskog vijeća o Park šumi Marjan Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradsko vijeće o Marjanu je raspravljalo i prije godinu dana, donijevši desetak konkretnih zaključaka, no ni o njihovom provođenju neće se konkretno razgovarati na današnjoj sjednici.

Uslijedio je niz izlaganja različitih stručnjaka iz koji se moglo zaključiti da su glavni uzrok širenju epidemije potkornjaka klimatske promjene i povećanje temperature, ali i starost stabala koja su tako podložna napadima. Doznalo se da je u Europi njime zaraženo preko 200 tisuća hektara, od čega se dio odnosi na jadransku obalu, a opustošio je čak i šume u Alpama, kao i u SAD-u. Metode potput postavljanja feromonskih klopki po prvi put su korištene upravo u Splitu.

Vijećnici Mosta predstavili su i dokument iz kojeg je vidljivo da se splitskom park šumom loše gospodari doslovno od 1971. godine do danas.

  • +33
Marjan, sječa šume zbog potkornjaka Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Ravnatelj Javne ustanove za Marjan Damir Grubšić požalio se na ograničene zakonske ovlasti, ali i demantirao da ima lošu komunikaciju s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom.

Početkom veljače službeno je proglašena opasnost od izbijanja elementarne nepogode na Marjanu, osnovan je krizni stožer, a njegov koordinator Nenad Ružić izvijestio je gradske vijećnike da je već završen posao uklanjanja zaraženih stabala na južnim padinama Marjana, te da je izabran izvođač radova koji kreće na sjevernu stranu, gdje je stanje znatno kritičnije.

Posao gotov do 1. travnja

'Uvažili smo sve zahtjeve stručnjaka i aktivista: neće biti probijanja šumskih vlaka (putova za izvlačenje stabala pomoću traktora, op.a.), a neće se koristiti ni konji. U situaciji kad je proglašena elementarna nepogoda imamo pravo koristiti sva sredstva za njeno uklanjanje, pa čak i ona na rubu zakona, no to neće biti tako. Na Marjanu će se raditi pomoću sustava žičara i neće biti potrebna količina ljudske snage koju smo u početku predviđali', kazao je Ružić. Dodao je da su u ovom trenutku ondje angažirani radnici Javne ustanove i gradskih tvrtki, zatim trideset pripadnika Hrvatske ratne mornarice i dvadesetak građana volontera.

'Elementarna nepogoda omogućila nam je i ulazak u privatne posjede, što bi redovnom procedurom bilo gotovo nemoguće, a i sami postupak javne nabave i odabira izvođača radova u tom slučaju trajao bi godinu dana', dodao je Ružić.

Po objavljenom planu, sječa zaraženih stabala u splitskoj šumi trebala bi završiti do 1. travnja, što je otprilike datum 'buđenja' nametnika potkornjaka.

Sjednica Gradskog vijeća Splita traje već puna tri sata, a nakon Ružićevog izlaganja proglašena je stanka. Tek slijede uvodna obraćanja predstavnika nevladinih udruga i građanskih aktivista, a nakon toga i početak političkih rasprava.