srušio rekord

Shinzo Abe postao najdugovječniji japanski premijer

24.08.2020 u 11:56

Bionic
Reading

Japanski premijer Shinzo Abe, ponovno na vlasti od prosinca 2012. godine, u ponedjeljak je 2799. dan na čelu Japana, čim je postao najdugovječniji premijer u povijesti te azijske zemlje

Abe je u ponedjeljak srušio rekord svog praujaka Eisakua Satua koji je vladao od 1964. do 1972. godine.

„Sudi se po onome što postigneš, ne po tome koliko si dana bio na vlasti“, poručio je Abe koji je u ponedjeljak po drugi put u nekoliko dana bio na pregledu u bolnici, zbog čega javnost propitkuje njegovo zdravstveno stanje.

Abe pati od kroničnog ulceroznog kolitisa, a pogoršanje bolesti 2007. ga je i primoralo da tada napusti funkciju premijera, piše Reuters.

Njegov rekord dolazi u vrijeme dok se Japan bori s novim valom širenja koronavirusa. Japanska ekonomija je u drugom kvartalu na godišnjoj razini pala rekordnih 27,8 posto u odnosu na prošli tromjesečni period.

Abeova vlada kritizirana je jer nije pojačala kapacitete za testiranje na virus te je trošila sredstva poreznih obveznika na promociju turizma.

Japan je sveukupno dosad zabilježio više od 63,4 tisuće potvrđenih slučajeva koronavirusa, sa 1200 smrtnih ishoda, stoji u podacima ministarstva zdravstva.

Anketa koju je preko vikenda provela medijska kuća Kyodo News pokazalo je da 58,4 posto ispitanika nije zadovoljno vladinim upravljanjem pandemijom, dok ga 34 posto podržava.