PRIMAMLJIVE MJERE

Pogledajte kako Japan planira privući turiste nakon ukidanja izvanrednog stanja

26.05.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Japanska vlada pripremila je posebne mjere za privlačenje stranih turista nakon suzbijanja pandemije koronavirusa

Prema pisanju The Japan Timesa, Hiroshi Tabata, šef japanske agencije za turizam, rekao je da se planom vrijednim 19,51 milijarde dolara nastoji privući strane turiste kroz subvencioniranje polovine njihovih putnih troškova.

Iako detalji planiranih mjera još nisu objavljeni, vlada kaže da bi one mogle stupiti na snagu već u srpnju.

Najava je uslijedila nakon što je japanski premijer Shinzo Abe ukinuo izvanredno stanje u Tokiju i četiri druga područja u kojima je još postojalo.

Abe je rekao da ukidanje izvanrednog stanja ne znači da je pandemija završena, već da je to odgovor na uspjeh zemlje u borbi protiv koronavirusa.

Japan je uspješno proveo mjere zaštite protiv pandemije pa je zemlja od 126 milijuna stanovnika imala samo 16.433 zaraženih i 784 smrtna slučaja.

  • +15
Koronavirus u Japanu Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Inače, treća po veličini svjetska ekonomija već je ušla u recesiju budući da joj je BDP dva kvartala za redom zabilježio pad. Nakon što je u četvrtom lanjskom tromjesečju u odnosu na treće ostvaren pad koji odgovara godišnjoj stopi od 6,1 posto, japansko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem kvartalu nastavilo negativan trend, i to po stopi od 3,4 posto.

Početkom travnja japanske vlasti proglasile su i izvanredno stanje, a posljedice tog poteza tek će se osjetiti. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će u drugom kvartalu japanska ekonomija zabilježiti pad po stopi od čak 22 posto, što bi bio rekordni pad još od 1955. godine, otkad postoje službene brojke.