SINDIKALNI SABOR

Sever peti put izabran za predsjednika NHS-a

23.10.2015 u 21:18

Bionic
Reading

Dosadašnji predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever u petak je po peti put izabran na tu dužnost na redovitom saboru te sindikalne središnjice

Sever, koji je na čelu NHS-a još od njegova osnivanja 1999. godine, najavio je da središnjicu čeka reorganizacija, jer se mora mijenjati i čvršće organizirati.

'Pitanje je imamo li dovoljno snage, mudrosti i strpljenja kako bismo u idućem razdoblju mogli utjecati na društvene promjene, kako nam se ne bi dogodilo da radnici budu žrtve jer nismo na vrijeme prepoznali nužne promjene', rekao je Sever sindikalnim izaslanicima.

Ovdje smo kako bi služili interesima onih koji su nas birali i dali nam povjerenje da promičemo njihove interese i štitimo njihova prava, naglasio je predsjednik NHS-a. Moramo češće među njih, pitati ih što misle i reagirati na njihove poruke i prepoznati što nam govore da bismo bili vjerodostojni.

'Vjerujem da ćemo tada moći stati pred svakog poslodavca i svaku vlast i reći - možete pokušati, ali ne možete nas prekoračiti niti zaobići', rekao je.

Sever je istaknuo da na predstojećim izborima ne podupiru ni jednu političku stranku, a NHS se posebno diči time što ima potpunu slobodu opredjeljenja i zadržava pravo na političku neutralnost i neovisnost.

'Nemamo pravo reći svome članstvu za koga glasovati, jer se nisu udružili u NHS kao središnjicu koja bi bila politički opredijeljena, ali imamo pravio reći da budno paze i ne pogriješe. Svatko od nas očekuje od buduće vlasti da zaokrene gospodarsku i socijalnu politiku, kako nam mladi više ne bi morali napuštati zemlju jer nemaju posla, te zbog besperspektivnosti i potpune rezignacije ljudi. Gledamo roditelje koji plaču jer im djeca u potrazi za poslom odlaze u inozemstvo, graditi neke druge zemlje. Ti su ljudi zaslužili budućnost u vlastitoj zemlji', istaknuo je Sever.

Treba odijeliti obećanja koja su dana samo da bi se nešto reklo od onoga što treba izvršiti, treba pozivati političke elite da budu vjerodostoje i ispune što su obećavale i nemaju pravo voditi politiku protiv vlastitog naroda, radnika i građana i onda reći da su za to dobili mandat na izborima, jer da su o tome govorili prije izbora svakako ih ne bi dobili, kazao je Sever.

Na NHS-ovom saboru također su izabrani članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti.