DOK SE NE ISPITAJU SVJEDOCI

Šestorici ginekologa jednomjesečni pritvor

22.10.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Šestorica zadržanih ginekologa, protiv kojih je podignut optužni prijedlog zbog počinjenja kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno za poticanje na njihovo izvršenje, bit će u pritvoru najmanje mjesec dana, odnosno dok se ne sasluša šezdesetak svjedoka

U optužnom prijedlogu protiv Davora Fare, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića, Zorana Pitnera, Pave Perkovića, Nevena Hećimovića i Cvjetka Čandrlića predloženo je određivanje pritvora za sve osim Jukića, koji je zbog djelomičnog priznanja pušten nakon saslušanja pred istražnim sucem, dok je za ostale određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru varaždinskog Županijskog suda.

Kao razlog za njihov ostanak u pritvoru, odnosno pritvaranje, varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo navelo je postojanja osnovane sumnje da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a u slučaju Fare, Kirchbauma i Pitnera i zato što osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo.

Odlučujući o navedenom prijedlogu za određivanje pritvora, izvanraspravno vijeće varaždinskog Općinskog suda je ocijenilo da postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili kaznena djela za koja ih se tereti te im je odredilo pritvor zbog osnovane sumnje da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a prvo i četvrtookrivljenom i zbog bojazni da će ponoviti kazneno djelo, što nije slučaj s drugookrivljenim, koji je umirovljen 19. listopada.

Pritvor okrivljenicima teče od srijede, s time da će sud svakih mjesec dana računajući od pravomoćnosti prethodnog pritvorskog rješenja preispitivati postoje li i nadalje razlozi za pritvor. S obzirom na razlog izricanja pritvora, njegova će duljina uvelike ovisiti o tome u kojem će se roku saslušati svjedoci.