pandemija na jugu

Šesti val u Dalmaciji? Željka Karin ističe da je stanje pod kontrolom, ali i da zabrinjava jedan podatak

23.03.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Snažan rast broja zaraženih koronavirusom u većini europskih zemalja koje su nedavno ukinule gotovo sva epidemijska ograničenja zasad ne prati jednak trend u Hrvatskoj, mada je blago povećanje ipak primijećeno. U srijedu je zabilježeno 2077 novih slučajeva, nešto manje od trideset posto ukupno testiranih, no ohrabrujuće je da se brojka hospitaliziranih ne povećava. Na respiratoru su 43 pacijenta

Incidencija po županijama otprilike je podjednaka: po službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo najviše aktivnih slučajeva trenutno je u Zagrebu (2203), potom u Primorsko-goranskoj (1833) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (1706).

Epidemiolozi ipak proučavaju učinke širenja podvarijante omikrona BA.2, tridesetak posto zaraznije od prethodne podvarijante, pogotovo u kombinaciji s ublažavanjem mjera i očekivanim padom imuniteta u populaciji. Velika Britanija i Francuska najavljuju uvođenje četvrte doze cjepiva za najstariju populaciju i osobe smanjenog imuniteta, dok Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je za sprječavanje nastanka novih varijanti virusa potrebno prije svega cijepiti građane u siromašnijim zemljama koji još uvijek nisu došli ni do prve doze.

Najavljuje se šesti val zaraze, makar je očito da u cijeloj Europi - pa i u Hrvatskoj - zbog toga ne vlada osobita zabrinutost. U nekim zemljama epidemija se već smatra gotovom stvari.

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 /Ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

'Činjenica je da je stanje u bolnicama znatno povoljnije nego ranije, a ohrabruje podatak da većina novozaraženih ima blažu kliničku sliku i nema potrebu za hospitalizaciju. Takva situacija je i u drugim europskim zemljama', kaže za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

'S druge strane, moram primijetiti da se udjel pozitivnih u broju testiranih i dalje kreće između 50 i 60 posto, što je razmjerno visoko. Ipak, ukupna situacija zasad je zadovoljavajuća - ali tek treba vidjeti što će se događati ove jeseni', dodaje Karin.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je zabilježeno 405 novih slučajeva, stotinjak manje nego u Zagrebu. Ravnateljica ovo zavoda nema informaciju koliko cijepljenih osoba među njima.

'Činjenica je da je u ovoj županiji potpuno cijepljeno tek 57 posto ukupnog broja stanovnika, ali i da je populacija solidno prokužena prebolijevanjem. Suprotno uvriježenom mišljenju, Splitsko-dalmatinska županija po incidenciji ne odskače od ostatka države, dapače', zaključuje Karin. Na tu temu, a posebno oko pojave covida kod djece, napisala je stručni rad koji će biti predstavljen na Hrvatskoj proljetnoj pedijatrijskoj školi sredinom travnja.

U Kliničkom bolničkom centru Split na liječenju se posljednjih tjedana konstantno nalazi između 30 i 40 osoba, što drastičan pad u odnosu na siječanjskih 250 pacijenata. Zauzeto je tek šest respiratora, za razliku od perioda prije dva mjeseca kada ih je u pogonu bilo preko četrdeset.

Po informacijama iz bolnice, ondje s čak 85 posto i dalje prevladavaju necijepljene osobe.

'Brojke su znatno manje u odnosu na vrhunac epidemije, ali i dalje su velike i predstavljaju opterećenje za sustav: zbrinuti pacijenti zahtijevaju pojačanu skrb, posebno educirano osoblje i sofisticiranu opremu, posebno oni na respiratoru', kaže za tportal ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović.

'Za liječenje ovih bolesnika i dalje su angažirani znatni kapaciteti, no posljednjih tjedana uspjeli smo na lokaciju Križine vratiti mnoge djelatnosti koje su bile privremeno iseljene. Nažalost, još uvijek imamo problem sa zavodom za fizikalnu medicinu i takva situacija očito će potrajati još neko vrijeme', dodaje ravnatelj splitske bolnice.