okupirana zapadna obala

Šest ranjenih nakon što su Palestinci pucali na bus s izraelskim vojnicima; raste strah od novog nasilja

04.09.2022 u 16:41

Bionic
Reading

Palestinci su u nedjelju pucali na izraelski autobus s izraelskim vojnicima koji je vozio pustinjskom autocestom po okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su izraelske vojne vlasti i liječnici. U napadu su ranjena petorica vojnika i vozač, što bi moglo biti okidač novog nasilja.

Incident se dogodio blizu Jenina i Nablusa, palestinskih gradova koji su mjesecima mete intenzivnih i često smrtonosnih izraelskih napada.

Očevici su kazali da je grupa Palestinaca koji su se vozili u automobilu, sustigla autobus i otvorila na njega vatru, a kad se vozilo zaustavilo, pokušali su ga zapaliti.

Izraelska televizija emitirala je snimku automobila u plamenu, nakon što je, kako je rečeno, u njemu eksplodirala zapaljiva bomba.

Palestinci nisu odmah preuzeli odgovornost za incident, no glasnogovornik islamističkog Hamasa pohvalio je napad, kazavši kako je to "dokaz da su propali svi pokušaji Izraela da zaustavi eskalirajuće operacije pružanja otpora na Zapadnoj obali".

Izrael je posljednjih mjeseci pojačao napade na Zapadnoj obali, osobito nakon nekoliko smrtonosnih napada Palestinaca između ožujka i svibnja.

Neprekidno nasilje dodatno otežava put prema palestinskoj neovisnosti. Pregovori s Izraelcima o osnivanju palestinske države, koji se održavaju pod okriljem SAD-a zastali su još 2014.

Gospodarska perspektiva je slaba, a Palestinska uprava koju podupire Zapad i koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, među domaćim stanovništvom više nema tako dobar kredibilitet kao ranije.