KREMALJSKE igre moći

Nadigrao je zloglasnu tajnu službu, postao 'potkralj Donbasa', a Putin mu toliko vjeruje da bi ga mogao i naslijediti: Tko je Sergej Kirijenko

10.06.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Od početka rata u Ukrajini prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko nametnuo se u vladajućoj nomenklaturi Kremlja kao jedan od najvažnijih igrača. Prema pisanju neovisnog portala Meduza, Kirijenko je imenovan ključnim čovjekom za nadzor teritorija koje je Rusija okupirala u Ukrajini

Kirijenko je glavni čovjek zadužen za unutarnju politiku u Kremlju, no tijekom rata koji je promijenio uhodane obrasce neočekivano se uspio približiti predsjedniku Vladimiru Putinu i proširiti opseg svojih ovlasti. Osim što djeluje kao glavni čovjek Kremlja u Donbasu i drugim ruskim okupiranim teritorijama Ukrajine, izvori Meduze navode da Kirijenkov sektor ima zadatak razviti 'poslijeratni imidž' Rusije. Osnova ideja je predstaviti Rusiju kao 'kontinent slobode', one koja čuva duh 'stare i tradicionalne Europe', kako je vide desničari i konzervativci.

Naravno, Kirijenko nije nesklon tome da sam vodi taj 'kontinent'.

Mlad, energičan i predan ekonomskim reformama, Sergej Kirijenko lansiran je u sam vrh ruske politike 1998., kada ga je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin postavio za premijera. Sa samo 35 godina u vrijeme imenovanja, postao je druga najmoćnija osoba u Rusiji nakon kratke, ali uspješne karijere bankara i poslovnog direktora.

Kritičari su optužili Jeljcina da pokušava proširiti svoju moć imenovanjem mladog i neiskusnog političara kojim bi lako manipulirao. Jeljcin je opovrgnuo ove optužbe, navodeći da će Kirijenko pomoći da mladost i energija uđu u pokret za reformu ruske vlade.

U vladu je stigao tek godinu ranije, kad je prihvatio mjesto zamjenika ministra energetike. Navodno je bio štićenik Borisa Nemcova, reformističkog političara, tadašnje zvijezde u usponu i izglednog nasljednika predsjednika Jeljcina. Nemcov se kasnije prometnuo u jednog od najglasnijih Putinovih kritičara te je ubijen 2015. u neposrednoj blizini Kremlja, a Kirijenko je ostao uz vlast. Od dužnosti koje je obnašao treba istaknuti da je vodio korporaciju Rosatom od 2005. godine, dok ga u listopadu 2016. Putin nije imenovao prvim zamjenikom šefa svoje administracije.

Kirijenko je rođen 1962. u gradu Suhumiju u Abhaziji, a u mladosti je bio član Komsomola – mladeži Komunističke partije . Ipak, bio mu je zabranjen ulazak na prestižna sveučilišta Sovjetskog Saveza zbog djelomičnog židovskog naslijeđa. Studij je završio na brodograđevnom fakultetu u Nižnjem Novgorodu, u kojem mu je predavao otac. Prezime Kirijenko je majčino, a ona je Ukrajinka.

  • +12
Sergej Kirijenko Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News /

U prvim danima rata u sektoru unutarnje politike Putinove administracije koji vodi Kirijenko vladala je zbrka te su strahovali za budućnost. Vjerovali su da će u novim okolnostima ruskim vlastima trebati 'potpuno drugačiji ljudi' koji će voditi politiku, oni bliski sigurnosnom aparatu. Otprilike u isto vrijeme Putinova svita počela je raspravljati o otkazivanju ili barem odgađanju gubernatorskih izbora u Rusiji u rujnu 2022. godine. Prema izvorima Meduze, za ovu odluku lobirali su članovi moćnog Vijeća za nacionalnu sigurnost i čelnici glavne sigurnosne službe FSB. Sigurnosni dužnosnici zabrinuti su da će do jeseni Rusi osjetiti udar ekonomskih sankcija i da bi građani svoju frustraciju mogli iskazati na biralištima. Za Kirijenka, vladara u području unutarnje politike, to bi značilo dovođenje u pitanje značajnog dijela rada njegova tima jer su imenovanje i izbor guvernera u opisu njihovih radnih mjesta.

Izvori bliski Kremlju istaknuli su da je, prema njihovim saznanjima, Kirijenko osobno uvjerio Putina da ne odustane od izbora: 'Ako izbori budu otkazani, to znači da u zemlji nešto ide po zlu, da se vlasti boje njihovih rezultata.' Kao rezultat toga, rujanski gubernatorski izbori odvit će se prema planu.

Nakon što je 'spasio' izbore Kirijenko je dobio novi zadatak: Putinov prvi zamjenik šefa kabineta postao je novim glavnim čovjekom Kremlja u samoproglašenim 'narodnim republikama' u Donbasu i drugim teritorijama koje je Rusija okupirala u Ukrajini.

Meduzini izvore navodi da se Kirijenko izborio za imenovanje nakon sastanka s Putinom, tijekom kojeg predstavio svoju viziju toga kako bi ruske vlasti trebale postupati s okupiranim teritorijima. Ključ je u tome da tamošnje stanovništvo shvati da Rusija nije došla privremeno i da će ondje i ostati.

Kirijenko je navodno rekao Putinu ono što je ovaj želio čuti: da Rusija i njeno vodstvo imaju posebnu misiju i da je ispravno sve što se radi u Ukrajini.

Putin je snažno angažiran oko rata i situacije u Donbasu te ga zanima vanjska politika. Malo se brine o domaćim poslovima, za koje vjeruje da su u redu. Da biste održali stalan kontakt s predsjednikom, morate pronaći mjesto za sebe na tom dnevnom redu, a Kirijenko je očito pronašao svoje.

Početkom svibnja Kirijenko je prvi put posjetio područje Ukrajine koje je okupirala Rusija, i to povodom otkrivanja spomenika 'baki sa sovjetskom zastavom' u Mariupolju. Prije tri dana posjetio je centar za humanitarnu pomoć koji je otvorila ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija u okupiranoj regiji Herson. Istog dana otputovao je u okupirani grad Melitopolj, a potom je ruska lokalna opunomoćenica, 'vršiteljica dužnosti gradonačelnika' Galina Danilčenko, najavila početak priprema za referendum o priključenju Rusiji.

Prema izvorima Meduze, Moskva planira održati referendume kao korak prema aneksiji ukrajinskih regija Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Navodno će se ta područja spojiti u novi savezni okrug. Kremlj tek treba odrediti datum za ove referendume jer će to ovisiti o situaciji na frontu. No tri izvora bliska Putinovoj administraciji rekla su da bi se oni mogli održati sredinom srpnja ili 11. rujna (datum određen za regionalne i gubernatorske izbore u Rusiji).

Zadužen za 'projekt Donbas'

Kirijenko je zadužen i za 'projekt Donbas'. Riječ je o ruskom pokroviteljstvu nad raznim ukrajinskim gradovima. Moskva je, naprimjer, najavila svoje pokroviteljstvo nad Doneckom i Luhanskom, a Sankt Peterburg 'usvojio' je razoreni Mariupolj kao 'bratski grad'. Prema Meduzi, ovaj sustav 'pokroviteljstva' predviđa pružanje financijske pomoći za obnovu okupiranih ukrajinskih gradova, kao i imenovanje ruskih dužnosnika na regionalnoj i općinskoj razini na relevantna mjesta u Donbasu. Ove mjere trebale bi djelomično riješiti navodne kadrovske probleme s kojima se susreće Rusija.

Budući da je prethodno pokazao malo zanimanja za javna događanja, Kirijenko se posljednjih mjeseci počeo sve češće pojavljivati u javnosti. Osim što je održao govor na otkrivanju spomenika 'Baka Anja' u Mariupolju, govorio je na forumima za školarce i studente te završio natjecanje Lideri Rusije. Tijekom posjeta Hersonu čak je obukao vojnu uniformu.

Umreženost glavni adut

Dva Meduzina izvora bliska Putinovoj administraciji vide to kao znak Kirijenkove želje da postane Putinov nasljednik. 'On je stalno u očima javnosti i govori ono što predsjednik voli čuti', kazao je izvor kojem su njegovi izgledi ipak prilično magloviti: 'Ima dobar odnos s predsjednikom, ali nema veze s velikim tvrtkama i utjecajnim državnim dužnosnicima. Oni ga ne vide kao Putinova nasljednika.'

No drugi izvori Meduze uvjereni su da se ovaj problem može riješiti. Jedan od njih istaknuo je da su Kirijenkovi glavni aduti njegova dobro uspostavljena mreža osoblja i sposobnost brzog formiranja upravljačkog tima. Blok za unutarnju politiku Kremlja bio je uključen u imenovanje većine ruskih guvernera, a Kirijenko također ima kadrovske rezerve u Rosatomu, tvrtki koju je vodio od 2005. do 2016.

U razgovoru za Meduzu, bivši savezni dužnosnik čak je nazvao Kirijenka 'potkraljem Donbasa', onim koji bi mogao 'nastaviti napredovati kroz rangove'.