zaprijetio švedskoj

Putin hvalio Petra Velikog i povukao paralelu s 'vraćanjem' povijesnih ruskih zemalja

09.06.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja

"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko", rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru. Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

"Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama", rekao je Putin.

Putin, koji je u 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao opravdati ruske postupke u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile tisuće ljudi i dovele do milijuna izbjeglica, obrazlažući svoje viđenje povijesti u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti. Petar Veliki, autokratski modernizator kojemu se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prijestolnicu Sankt Petersburg, koji je izgrađen na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt Petersburgu.

  • +21
100 dana rata u Ukrajini Izvor: Profimedia/Sputnik / Autor: Alexey Kudenko

Bio je to projekt koji je koštao života desetke tisuća kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov "prozor u Europu" u močvarama uz obalu Baltičkog mora. Prije Putinova posjeta izložbi, državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom uvelike proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva. Putin često hvali ruske konzervativne povijesne lidere poput cara Aleksandra III. ili predrevolucionarnog premijera Pjotra Stolipina, a obojici je podigao spomenike širom zemlje. Nasuprot njima su čelnici za koje Putin smatra da su oslabili državu, poput Lenjina i Nikite Hruščova.

  • +6
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

"Putin voli vođe koje vidi kao čvrste, jake upravljače", rekao je Andrej Kolesnikov, viši suradnik think thanka Carnegie.

"Želi biti viđen kao modernizator u stilu Petra (Velikog), iako će ući u povijest kao okrutni vladar više poput Ivana Groznog", dodao je.