RASTE NAPETOST U UKRAJINI

Separatisti u Donjecku najavili referendum za 11. svibnja

26.04.2014 u 18:09

Bionic
Reading

Referendum o neovisnosti istočnoukrajinske regije Donjeck održat će se 11. svibnja, rekao je u subotu čelnik samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck', Denis Pušilin.

Pušilin je na konferenciji za novinare rekao da će na referendumu biti postavljeno pitanje: 'Prihvaćate li proglašenje neovisnosti Narodne Republike Donjeck?'.

Po riječima separatističkog čelnika, nakon referenduma, kojega Kijev i međunarodna zajednica ne priznaju, održat će se 'slobodni izbori' za njezino vodstvo.

'Još razmatramo koja bi opcija bila dobra za naše odnose s ostatkom Ukrajinom, bila to federacija, konfederacija ili neovisnost', rekao je.

Upitan o odnosima sa ukrajinskim snagama sigurnosti u regiji, proruski čelnik kazao je da dio surađuje s njima, a da dio odbija tu suradnju.

329182,329153,329068,329033
Jacenjuk: Upadi u zračni prostor uvlače Ukrajinu u rat

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da je sa svojim vojnim zrakoplovima u više je navrata upala u ukrajinski zračni prostor s ciljem da gurne Ukrajinu da započne rat.

Ruski vojni zrakoplovi prošle su noći u nekoliko navrata upali u ukrajinski zračni prostor, kazao je Jacenjuk na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon prijema kod pape Franje u Vatikanu i nakon razgovora sa svojim talijanskim kolegom Matteom Renzijem

Čelnik ukrajinske vlade osvrnuo se i problem s promatračima OESS-a koje su u Slavjansku, na jugoistoku Ukrajine, zatočili proruski separatisti ustvrdivši da je to još jedan dokaz da su samozvani mirotvorci s proruskim idejama zapravo teroristi te da je riječ o nevjerojatnom i neprihvatljivom činu.

Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage sigurnosti. Tražimo od Rusije da nas pusti na miru, kazao je Jacenjuk koji je trebao sutra prisustvovati kanonizaciji dvojice papa u Vatikanu ali je zbog situacije u zemlji skratio posjet Rimu.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je optužbe, koje je ranije izrekao i američki Pentagon, javila je ruska agencija Itar-tass. Ruska kontrola nije registrirala nikakvo rusko kršenje zračnog prostora drugih zemalja, uključujući i Ukrajinu, rekao je za agenciju predstavnik ministarstva obrane.

Rusija će pomoći u oslobađanju otetih promatrača OESS-a

Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći da ishodi oslobađanje promatrača OESS-a otete na istoku Ukrajine, rekao je u subotu ruski predstavnik pri toj međunarodnoj organizaciji.

'Mislimo da ti ljudi moraju biti pušteni što je prije moguće', rekao je Andrej Kelin za rusku agenciju RIA Novosti. 'Kao članica OESS-a, Rusija će poduzeti sve moguće mjere u tom slučaju', dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier intervenirao je kod ruskog kolege Sergeja Lavrova da pomogne u oslobađanju promatrača, objavilo je u subotu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete promatrače OESS-a da su 'špijuni NATO-a' i poručili da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.