KREĆE OGRANIČENJE NAORUŽAVANJA

Senat ratificirao Novi START

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki Senat u srijedu je ratificirao Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, s kojim se za trećinu smanjuje broj nuklearnih bojevih glava, a za polovicu broj sredstava za njihovu isporuku, u nuklearnim arsenalima dviju zemalja.

Senat je sa 71 glasom za i 26 protiv, iznad potrebne dvotrećinske većine ratificirao sporazum koji je temelj novih odnosa SAD-a i Rusije, iniciranih s dolaskom demokratske administracije predsjednika Baracka Obame 2009. godine.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, na po 700. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I.

Ruska vlada pozdravila je u srijedu ratifikaciju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja Novi START u američkom Senatu, a zadovoljstvo je izrazio i glavni tajnik NATO-a.

Ruska Duma Novi START trebala bi ratificirati u petak. "Sporazum će ne samo povećati rusku i američku sigurnost, nego će imati i pozitivan učinak na međunarodnu sigurnost i stabilnost", ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi Interfax.

Američki Senat prihvatio je sporazum sa 71 glasom za i 26 protiv. Sporazum predviđa da obje strane smanje broj nuklearnih bojnih glava na 1550, navodi dpa.

Zadovoljstvo je izrazio i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, priopćeno je iz NATO-a.

"Pozdravljam ratifikaciju Sporazuma Novi START između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije u američkom Senatu, koji će značajno doprinijeti euroatlantskoj sigurnosti", kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi