NOVI PROSVJEDI

Seljaci će traktorima na more u jeku turističke sezone?

24.05.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Pod geslom 'Seljaci traktorima idu na more' nezadovoljni su poljoprivredni proizvođači iz Slavonije, okupljeni u Sindikatu hrvatskih seljaka, za 15. srpnja najavili nove prosvjedne aktivnosti

RETKOVCI – I dalje su nezadovoljni neuspjehom tzv. retkovačkog sporazuma, koji je s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem trebao biti potpisan početkom travnja, pa su najavili prosvjede u pol turističke sezone.

'Oni koji se bogate na našoj muci mogu ići na more. Zašto ne bi mogli i seljaci', upitao je seljački vođa Tomislav Pokrovac na medijskoj konferenciji u Retkovcima ne navodeći ipak detalje o organizaciji prosvjeda.

Nezadovoljnici podsjećaju da je 'retkovački sporazum' dogovaran krajem ožujka, kad su prekinuti posljednji prosvjedi seljaka na slavonskim cestama, te se trebao potpisati 5. travnja u Ministarstvu poljoprivrede. Sporazumom su trebali riješiti sve nesuglasice seljaka i resornog ministarstva. 'Nisu prevareni samo seljaci, nego i predsjednik Josipović koji je posredovao u prekidu prosvjeda i ponudio se biti domaćin potpisivanja te i sam staviti svoj potpis na sporazum', podsjetio je Pokrovac.

Ponovljeni su i zahtjevi za vraćanje novca kojeg je, kako je navedeno, Ministarstvo poljoprivrede retroaktivno uzelo kroz povrat 25 posto poticaja za pretprošlu godinu upozoravajući kako 'novac oduzet seljacima odlazi za predizbornu kampanju HDZ-a'. 'Zahtijevamo i da ministar Čobanković vrati pola milijuna eura koje je uzeo iz pretpristupnih fondova EU-a te nakon toga podnese ostavku', zaključio je Pokrovac.