imaju i prijedlog

Selak Raspudić zgrožena fotografijom iz sisačke bolnice: Takvim postupanjem prešli smo u zvjersko stanje

20.04.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Marija Selak Raspudić (Most) u četvrtak je, zgrožena fotografijom dviju starica u istom bolničkom krevetu, ali i porastom nasilja nad starijim osobama, predložila osnivanje posebnog pravobranitelja za njih ili barem specijalizirani odjel unutar pučkog pravobranitelja

U situaciji kad već imamo toliko pravobranitelja, Klub Mosta traži da se osnuje poseban branitelj za starije osobe ili barem specijaliziran odjel unutar institucije pučkog pravobranitelja, rekla je zastupnica u slobodnom saborskom govoru.

Zgrožena fotografijom iz sisačke Opće bolnice, naglasila je kako takav tipa ponašanja u državi koja nije u izvanrednom stanju ima svoje ime - kršenje dostojanstva i zaštite starijih osoba.

Riječ je vjerojatno i o starosnoj diskriminaciji, kazala je pitajući bi li se nešto slično moglo dogoditi da se ne radi o starijim ženskim osobama?

Ne sporeći težinu liječničkog rada, Selak Raspudić poručuje da je takvo nešto nedopustivo. „Takvim postupanjem više se ne nalazimo u civiliziranom, uljuđenom stanju, nego smo prešli u zvjersko, barbarsko“, istaknula je.

Također je upozorila na podatke pučke pravobraniteljice o radikalnom rastu nasilja prema starijima, koje je 165 posto više nego 2020. Jasno je da trebamo snažnije stati u zaštitu prava starijih osoba, poručila je Selak Raspudić.

Gamulin Raukar: Otvoriti Markov trg, osloboditi ga parkirališta

Urša Raukar Gamulin (Možemo) drži kako saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost treba čim prije na dnevni red staviti problem Markova trga, koji je zatvoren od listopada 2020., i ugroženosti Vlade i premijera od terorističkog napada.

Treba raspraviti sve parametre, kao i izvješće SOA-e o ugroženosti dužnosnika te naći rješenje koje bi i Markov trg uvelo u Schengen i oslobodilo ga parkirališta, rekla je zastupnica, jer je ograđeni Markov trg postao "povlašteno parkiralište za vladajuće".

„Kada će konačno i Markov trg ući u shenghenski prostor, kada će borba protiv terorizma Božinovića i premijera prestati terorizirati lokalno stanovništvo, pa i turiste“, upitala se Raukar Gamulin.

Ružica Vukovac (PH) premijeru je spočitnula da je u ponedjeljak u govoru održanom u Slavonskom Brodu zaboravio spomenuti da nam je MMF prepolovio rast gospodarstva u ovoj godini.

Prema redovnom travanjskom izvješću MMF-a, hrvatsko će gospodarstvo rasti tek za 1, 7 posto, MMF je snizio jesensku procjenu za 1, 8 posto, navela je.

Goran Ivanović (HDZ) istaknuo je kako je u proljetnoj sjetvi ključnim kulturama, osim šećerne repe, zasijano više hektara nego lani, pa bi, ako prinosi budu dobri, trebali imati viškove za izvoz i preradu.

Kukuruz je ove godine zasijan na 290 tisuća hektara (lani na 286 tisuća), suncokret na 55 tisuća (lani na 53 tisuće hektara), uljana repica na 31 tisuću hektara, duhan na tri tisuće (lani na 2960), šećerna repa na osam tisuća, što je tisuću hektara manje nego lani, nabrojao je zastupnik.

Ako prinosi budu kao lani, Hrvatska će imati preko 50 posto tih proizvoda kao višak za izvoz i preradu, rekao je Ivanović.