žestok obračun u saboru

Selak Raspudić poručila Jandrokoviću da Sabor nije 'njegova lokalna birtija', on joj odgovorio: 'Meni se čini da ste nervozni!'

01.03.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbacio je u srijedu optužbe zastupnice Marije Selak Raspudić (Most) da onemogućava da njezin prijedlog izmjene saborskog Poslovnika dođe na dnevni red.

„Optužili ste me da Vas blokiram u reformi Sabora, a nisam Vas blokirao nego uputio na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav”, poručio je Jandroković zastupnici Selak Raspudić koja je otvorila tu temu.

Selak Raspudić navela je da je Jandroković onemogućio da njezine prijedlog izmjene Poslovnika, prijedlog reforme Sabora, dođe na dnevni red. Tvrdi da je ona ovlašteni predlagatelj izmjena Poslovnika pozivajući se na odredbe Ustava i da Jandroković zloupotrebljava svoju funkciju predsjednika Sabora.

"Svake sile za vremena gospodine Jandrokoviću, vi ste vremeniti a ne vječni i vašem proceduralnom nasilju doći će jednom, i to skoro, kraj", poručila je Selak Raspudić Jandrokoviću dodajući da Sabor nije njegova "lokalna birtija".

"Sakrili ste ovo jer se bojite, toga da će se mojim predloženim izmjenama riješiti problem prazne sabornice, nekvalitetnog funkcioniranja saborskih odbora, da kontinuirano Vlada podvrgava Sabor sebi i ne odgovara na zastupnička pitanja", dodala je .

Selak Raspudić je prošlog tjedna u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Poslovnika kojim želi rad Sabora učiniti efikasnijim i kvalitetnijim te mu vratiti ugled u javnosti.

Odbacivši njezine optužbe kao spin i manipulaciju, Jandroković je naveo da je postupio u skladu s Poslovnikom i dosadašnjom praskom.

Ističe da je izrijekom propisano da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predlaže donošenje i promjene Poslovnika.

„Dakle govorili ste neistine”, kazao je i dodao da je na njezin prijedlog odgovorio u roku dva dana

„Vi kažete da to nije isključivo pravo Odbora, međutim praksa samo od 2013. je da se sedam puta mijenjao Poslovnik i svaki puta je predlagatelj bio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav”, pojasnio je Jandroković.

Najavio je da će osobno od Odbora za Ustav zatražiti da se očituje o njezinu prijedlogu .

„Onda ćemo vidjeti jeste li u pravu, ali ako niste bilo bi lijepo da se ispričate i kažete da ste pogriješili što nikada od Vas nisam čuo”, poručio je Jandroković zastupnici Mosta.

  • +3
Rasprava Marije Selak Raspudić i Gordana Jandrokovića na početku sjednice Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U raspravu su se uključili i drugi zastupnici.

HDZ-ov Josip Borić pozvao je Selak da, umjesto da mijenja Poslovnik, poduči svog supruga Ninu Raspudića kako se podižu saborski materijali, a zbog čega je nedavno napravio dramu u Hrvatskom saboru.

"Govorite o temi o kojoj ništa ne znate. U stvari želite malo medijske pažnje", kazao je.

I HDZ-ov Damir Habijan smatra da je Selak došla u Sabor kako bi napravila  cirkus, a što je svojstveno "sekti iz Mosta".

Na to je Selak Raspudić zaključila kako se vidi da je Jandroković nervozan, kao i cijeli HDZ jer će se početi pričati o reformi Sabora.

"Uopće nisam nervozan. Sa vama polemiziram i to je smisao Sabora. Meni se čini da ste vi nervozni zato što sam vas ulovio u iznošenju neistina koje se mogu i papirnato dokazati", zaključio je Jandroković.

Podsjetio je i da je ranije na Predsjedništvu Hrvatskog sabora poticao raspravu o promjeni Poslovnika i pozivao Klubove zastupnika da svoje prijedloge dostave Predsjedništvu koje bi onda to proslijedili Odboru za ustav, Poslovnik i politički sustav.