SUĐENJE GLAVAŠU

Šeks ne zna ništa o zločinima u Osijeku

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 19:07
  • Objavljeno 05.02.2009 u 19:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da, kao predsjednik Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju, a potom i vladin povjerenik za Osijek, nije imao nikakvih saznanja o zločinima za koje se u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' terete Branimir Glavaš i ostali


'Sigurnosno-obavještajne službe u to vrijeme nisu mi signalizirale ili dale bilo kakvu informaciju', rekao je Šeks koji je danas, kao svjedok obrane, šest sati svjedočio i pritom nije teretio Glavaša.
Kazao je i da nije vidio da su u garažama i u zgrade regionalnog Kriznog štaba i Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je tada na čelu bio Glavaš, dovođeni i mučeni civili ili bilo tko drugi.

O ubojstvu Čedomira Vučkovića 31. kolovoza 1991., Šeks je rekao da je tog dana navečer u dvorištu Štaba, Sekretarijata i Općine vidio skupinu ljudi i čovjeka kako leži, po svemu sudeći mrtvog. Policajac na očevidu mu je rekao da je riječ o teroristi koji je preskočio ogradu, no straža ga je nakon upozorenja ubila.
Isto su mu kasnije rekli Glavaš i vojni zapovjednik Kriznog štaba Franjo Pejić koje je zatekao u Sekretarijatu.
Šeks je rekao da je Zaštitnom četom zapovjedao Nikola Jaman i da Glavaš kao sekretar nije bio u zapovjednom lancu vezanom za tu postrojbu.

Za Glavaša je rekao da od proljeća 2005., kad su se politički razišli, nisu niti u dobrim niti u lošim odnosima jer uopće ne komuniciraju.
Nakon što je tužitelj citirao Glavaša s početka suđenja kada je rekao da je Šeks kao šef regionalnog Kriznog štaba bio vrhovna vojna vlast u Osijeku, svjedok je ostao pri ranijoj tvrdnji da nije zapovjedao vojnim postrojbama. Dodao je da je bio civilna osoba, ali da je nosio vojnu odoru jer je bio rat i jer nije mogao ići po bunkerima sa kravatom.

Ustvrdio je da Zaštitna četa nije imala veze s Bojnom osječkih branitelja (BOB) koja je, po njegovim riječima, kao 'pravna fikcija' nastala 1996. s ciljem reguliranja vojnog statusa osoba koje su sudjelovale u obrani.
Za monografiju o 160. osječkoj brigadi, u kojoj se spominju 'Glavaševi dečki i bojovnici', rekao je da je to publikacija promidžbenog karaktera koja vrvi netočnostima.

Glavaš je figurirao u velikom dijelu javnosti kao osoba koja je glavni vojni zapovjednik, a u stvarnosti je bio odgovoran za ono za što je bio mjerodavan, rekao je Šeks.
Tužitelj je na Šeksov iskaz uložio prigovor, posebno u dijelu u kojem govori o Glavaševom isključivom civilnom djelovanju u inkriminiranom razdoblju.

Njegov cjelokupni iskaz bio je usmjeren da pomogne obrani, ocijenio je tužitelj.
Suđenje se nastavlja početkom idućeg tjedna, kad bi iskaz trebao dati novi svjedok.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi