ČARI POVLAŠTENIH MIROVINA

Šeks: Isti tretman za sve, pa i za Josipovića!

Bionic
Reading

Prema Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, narodni predstavnici ovog saziva Sabora neće imati pravo na povlaštenu mirovinu, kao ni članovi Vlade koji su izabrani za saborske zastupnike, ali zadržat će ga predsjednik Republike Ivo Josipović

Naime, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, predsjednik nakon isteka mandata ima pravo na mirovinu u visini 90 posto plaće, ali tome treba dodati umanjenja dužnosničkih mirovina koja su uvele vlade Ivice Račana i Jadranke Kosor.

Josipovićeva neto plaća iznosi 24.768 kuna, što znači da će jednog dana imati mirovinu od 14.444 kune, ako mu u međuvremenu ne bude promijenjen iznos plaće, ističe Vjesnik

Na pitanje zašto je kategorija šefa države ostala pošteđena od smanjenja prava, u Vladi su Vjesniku neslužbeno rekli da se predizborno obećanje Kukuriku koalicije odnosilo na zastupnike, kojih ima najviše i koji su zbog svojih povlastica već godinama trn u oku građana. U međuvremenu novinari su predsjednika Ivu Josipovića uhvatili na konferenciji Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji - Izazovi i očekivanja gdje su ga pitali je li se spreman solidarizirati sa saborskim zastupnicima oko smanjenja mirovine.

'Prvo ću vam reći da ja nakon završetka mandata kanim nazad na sveučilište, prema tome, ne kanim u mirovinu. Drugo, ja sam uvjeren da će Sabor koji je nadležan za cijeli sustav mirovina, koji će se sigurno razvijati, naći najpravednija rješenja', izbjegao je Josipović izravno odgovoriti.

O Josipovićevoj mirovini progovorila je i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kazavši kako se njena stranka slaže da treba ići u reviziju zastupničkih i dužnosničkih mirovina. 'Želimo jednakost za sve, i one koji su bili zastupnici i koji su dužnosnici. Kako to da je Josipović izuzet od ukidanja povlaštene mirovine, pogotovo kada dolazi iz redova saborskih zastupnika', rekla je Kosor. Naime, Josipović pravo na svoju mirovinu ostavaruje po Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a Kukuriku koalicija za sada je predložila samo izmjene Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

'Ako je riječ o svim dužnosnicima uključujući i predsjednika republike onda bi trebao biti jednak tretman, a ne izuzimati predsjednika od ostalih. Ja mislim da predsjednik Ivo Josipović sam ne bi trebao prihvatiti ponudu', prokomentirao je u Saboru HDZ-ov Vladimir Šeks.

Upitan aludira li time na Josipovićev moral, Šeks je kazao: 'Ne aludiram na moral nego da predsjednik ne bi trebao ovo prihvatiti. Ako se zauzima za ravnopravnost i jednakost onda bi ponudu trebao otkloniti.'