TEŠKE OPTUŽBE

Šefica UN-ove istrage optužila izraelsku vojsku da provodi 'istrebljenje' Palestinaca

19.06.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Izraelske snage možda učestalo krše međunarodno humanitarno pravo i ne prave razliku između civila i boraca u sukobu u Pojasu Gaze, optužio je u srijedu Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava. Uz to, voditeljica UN-ove istrage optužila je izraelsku vojsku da provodi "istrebljenje" Palestinaca

U izvješću o šest smrtonosnih izraelskih napada, Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je da izraelske snage "možda sustavno krše načela razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza u napadu".

"Izgleda da se u izraelskoj bombaškoj kampanji konzistentno krši obvezu izbora sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili barem minimiziraju štetu za civile koliko je to moguće", rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Izraelska stalna misija pri UN-u u Ženevi okarakterizirala je tu analizu kao "činjenično, pravno i metodološki manjkavu". "Budući da OHCHR ima, u najboljem slučaju, djelomičnu činjeničnu sliku, bilo kakav pokušaj postizanja pravnih zaključaka inherentno je manjkav."

Na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, voditeljica UN-ova istražnog povjerenstva, Navi Pillay, rekla je da počinitelji povreda ljudskih prava u sukobu moraju za to odgovarati.

Ponovila je zaključke izvješća objavljenog prošli tjedan po kojem i militanti Hamasa i Izraela čine ratne zločine, ali je rekla da je samo Izrael odgovoran za najteže povrede koje međunarodno pravo definira kao "zločine protiv čovječnosti".

Rekla je da razmjeri palestinskih civilnih žrtava odgovaraju "istrebljenju".

"Utvrdili smo da su goleme civilne žrtve u Gazi i rašireno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan rezultat namjerne strategije izazivanja maksimalne štete", rekla je na sastanku Pillay, sutkinja iz Južnoafričke Republike.

Izrael, koji obično ne surađuje s istragom i optužuje za protuizraelsku pristranost, izabrao je majku taokinje da govori u njegovo ime i kritizirao je izvješće tvrdeći da ne pridaje odgovarajuću pozornost taocima koje je Hamas oteo 7. listopada. "Mi možemo učiniti više za njih. Taoci nas trebaju", rekla je Meirav Gonen, majka 23-godišnje taokinje Romi Gonen.

Izvješće UN-ova ureda analiziralo je pojedinosti šest incidenata koji su se dogodili između 7. listopada i 2. prosinca u kojima je mogao procijeniti vrstu oružja i korištena sredstva i metode.

Pillay je osudila izraelske vojne metode u Gazi, kazavši da korištenje teškog naoružanja u gusto naseljenim područjima "predstavlja namjeran i izravan napad na civilno stanovništvo."

Povjerenik Chris Sidoti rekao je novinarima da su rezultati istrage, koje će proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu, pokazali da je Izrael "jedna od najkriminalnijih vojski na svijetu". Rekao je da je Izrael do sada opstruirao istragu, koja ima za cilj utvrditi kako se postupa s taocima, kao i s tisućama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. "Daleko od toga da smo imali suradnju, naišli smo na opstrukciju", rekao je.