RAT NA BLISKOM ISTOKU

Šef WHO-a kritizirao UN: 'Zdravstveni sustav u Gazi je na koljenima'

11.11.2023 u 06:57

Bionic
Reading

Zdravstveni sustav u pojasu Gaze je 'na koljenima', upozorio je u petak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da polovina od 36 bolnica u enklavi 'uopće ne radi'

'Situaciju na terenu nemoguće je opisati: bolnički hodnici prepuni ranjenih, bolesnih i umirućih ljudi, prepune mrtvačnice, operacije bez anestezije, desetci tisuća ljudi koji se sklanjaju u bolnice', rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodao je da je evidentirano 'više od 250 napada' na zdravstveni sektor (bolnice, klinike, vozila hitne pomoći, pacijente) u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata što ga je potaknuo Hamasov krvavi napad 7. listopada. Na zdravstveni sektor u Izraelu bilo je 25 napada.

'Najbolji način da se pomogne zdravstvenim radnicima i ljudima za koje se skrbe jest dati im sve što im treba za njegu: lijekove, medicinsku opremu i gorivo za bolničke generatore', rekao je, zatraživši veću humanitarnu pomoć koja dolazi preko graničnog prijelaza Rafaha i opetujući pozive UN-ovih čelnika na 'primirje'.

'Razumijem što proživljavaju djeca u Gazi jer sam i sam to doživio kao dijete', istaknuo je čelnik WHO-a rođen u Tigraju, u Etiopiji.

Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA / AFP / Profimedia

Budući da Vijeće sigurnosti, krajnje podijeljeno u vezi s tim pitanjem, od početka rata nije sposobno nastupiti jedinstveno, čelnik WHO-a je pozvao i na reformu tog UN-ova tijela.

'Odavno mislim da Vijeće sigurnosti više ne ispunjava zadaću za koju je stvoreno', a to je očuvanje 'mira i sigurnosti' u svijetu, istaknuo je.

Vijeće sigurnosti je na početku sjednice minutom šutnje odalo počast žrtvama Hamasovih napada na Izrael (1200 mrtvih po revidiranim podatcima izraelskih vlasti), civilima ubijenim u bombardiranju Gaze (više od 11.000 mrtvih po podatcima Hamasova ministarstva zdravstva) te novinarima i UN-ovim zaposlenicima koji su izgubili život od početka rata.