miljenko šimpraga

Šef Udruge inovatora: Osniva se 40 milijuna eura vrijedan regionalni fond Hrvatske i Slovenije

21.09.2021 u 16:49

Bionic
Reading

S 14. međunarodne Izložbe inovacija Karlovac (IKA) predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga najavio je osnutak 40 milijuna eura vrijednog regionalnog fonda za transfer tehnologija sa sveučilišta na gospodarstvo, ističući kako nema razvoja bez inovatorstva

Šimpraga, koji je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, rekao je da udruge inovatora i takve izložbe promiču razvitak i unaprjeđenje inovatorskog pokreta i inovacijskog sustava. Najavio je osnutak novoga regionalnog fonda Hrvatske i Slovenije, uz pomoć Europskog investicijskog fonda, radi transfera tehnologije sa sveučilišta u gospodarstvo i za razvoj tehnoloških projekata, komercijalizaciju inovacija i otvaranje novih radnih mjesta.

U tijeku je javni poziv za fondove koji bi upravljali novcem, a Šimpraga je rekao kako se nada da će taj međunarodni natječaj biti gotov do nove godine i da će odabrani investicijski fond uložiti i svoj novac u takav fond rizičnog kapitala, primjerice za prototipove novih proizvoda i usluga i njihovu komercijalizaciju.

U ime Organizacijskog odbora IKA-e Zlatko Kuzman među ostalim je rekao da je inovatorstvo u Karlovcu tradicionalno i da se na inovacijama temelji industrija i poduzetništvo, zbog čega industrija u ukupnom prihodu Karlovačke županije participira s više od 50 posto, a industrija u BDP-u Hrvatske sudjeluje s 20-ak posto.

“To je najbolji pokazatelj koliko su inovacije važne”, istaknuo je Kuzman, dodajući da su tvrtke Keltex i HS Produkt uspješne upravo zato što se temelje na inovacijama, a njihove inovacije bile su izložene na nekim od prvih izložaba.

Predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Željko Kovač istaknuo je da ovogodišnja IKA prikazuje 45 inovacija, od kojih su neke iz Istre i Rijeke, te iz Novog Mesta u Sloveniji i iz Bihaća u BiH, te da su one rezultat znanja i kreativnosti stotinjak inovatora.

"Tu su radovi priznatih seniora, ali i impresivni radovi srednjoškolaca i studenata te tvrtki TTK, Aquastil, HS Produkt i drugih", rekao je Kovač. Uz IKA-u se prvi put održava i radionica, i to kao dvodnevno savladavanje osnova robotike.

Izložbu je otvorila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, pri čemu je spomenula nekoliko investicijskih projekata za tržište rada budućnosti i projekata za STEM područje te je najavila uskoro gradnju regionalnog centra kompetentnosti.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić istaknuo je da je danas duh inovatorstva potreban i u tehničkim i u svim drugim djelatnostima jer “živimo u trenutku kada za razvoj više ne možemo koristiti neka stara prokušana rješenja”, a radi pomoći u komercijalizaciji inovacija, pozvao je inovatore na suradnju s gradskom upravom.