potrebna rasprava

Jokić o mobitelima u školama: Nisam za zabranu

20.09.2023 u 07:03

Bionic
Reading

Boris Jokić s Institut za društvena istraživanja gostovao je Direktu RTL-a gdje je govorio temi digitalnih tehnologija i mobitela u školama. Zabranite mobitele u školama - poruka je to 85 posto nastavnika u hrvatskim osnovnim školama, a isto zaziva čak i dio učenika.

Jokić nije za zabranu tableta u školama jer kaže da je jednako loše kad se djecu u potpunosti izolira od digitalnih tehnologija, baš kao što je loše kad ih djeca potpuno bez kontrole i ikakve mjere koriste. Smatra da se treba otvoriti široka javna rasprava o korištenju digitalnih tehnologija u kojoj bi sudjelovala i djeca.

Komentirao je i činjenicu da je očekivano što je veći postotak nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji su za zabranu, ali je zanimljvo što su za to i mnogi nastavnici informatike.

'To je vrlo znakovito jer su oni ti koji govore o digitalnoj tehnologiji, naročito o aspektima korištenja digitalne tehnologije. Način na koji mladi ljudi koriste mobitel u školskoj zgradi ne doprinosi različitim aspektima razvoja kompetencije vezanih uz digitalne tehnologije. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na taj nalaz zato što on ukazuje da sve ono za što bi se moglo pozitivno koristiti mobitel, to u hrvatskoj školi nije tako', kazao je Jokić za Direkt.

Istaknuo je da vidimo da korištenje mobitela negativno utječe na učenje ali i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

'Zanimljivo je da kada imate 16 godina u Hrvatskoj, a mi smo ispitali svakog trećeg koji ide u treći razred srednje škole, da oni sami kažu, i to gotovo polovica njih, da je način na koji oni koriste tehnologiju negativan što se tiče njihova učenja', kazao je Jokić.

Čak 30 posto to isto kaže za fizičko zdravlje, oko 50 posto za njihovo slobodno vrijeme i 30 posto za mentalno zdravlje.

Digitalna tehnologija i njezino korištenje ima brojne pozitivne aspekte, ali čak i kad imate 16 godina njihov stav je zapravo poziv u pomoć da im pomognemo.

Jokić ne vidi potrebu, ako je sve osigurano da dijete do četvrtog razreda da uopće ima svoj mobitel. 'Znam da zvučim malo konzervativno u današnje vrijeme, ali kad malo razmislite - svi drugi aspekti razvoja', poručio je.