ALARMANTAN apel

Šef splitske infektologije Ivo Ivić: Treba uvesti kazne za građane koji se ne pridržavaju mjera!

31.08.2020 u 13:57

Bionic
Reading

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić apelirao je na početak kažnjavanja građana koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka i za širenje infekcije odgovornima označio isključivo njih. 'Da se pratilo naputke, ne bismo imali ovakve brojke. Radi se o našoj odgovornosti i zaista bismo trebali početi i s kažnjavanjem', kazao je Ivić u izjavi za novinare

'Ovo je odraz našeg ponašanja u prethodnih mjesec dana, a epidemija će se nastaviti širiti ne samo zbog djece i početka školske godine, nego prvenstveno zbog različitih skupova i druženja na kojima se ne poštuje distanca i ne nosi maska', smatra ovaj epidemiolog.

U klinici kojoj je na čelu trenutno se na liječenju nalazi 65 pacijenata, a tijekom dana očekuje se još pet. Među njima se nalazi 19 korisnica umirovljeničkih domova u Kaštelima i Podstrani, od kojih devetero uopće nema simptome, a jednako je i kod i spomenutih pet novih.

'Povećanje koje bilježimo posljednjih dana značajno nas opterećuje, pogotovo zbog korisnika domova koji nemaju nikakve simptome, ali se zbog visoke dobi i raznim komorbiditeta zaprimaju u bolnici, kako je i propisano naputcima. Ako bismo takve osobe uspjeli zbrinuti na drugi način, značajno bi nam se olakšala pozicija', kazao je Ivić.

Klinika za infektologiju KBC-a Split posjeduje 104 bolesničke postelje predviđene za oboljele od Covida-19, ode kojih su dvije trećine opremljene kisikom i mogućnošću spajanja na respirator. U funkciji je osam respiratora, u pričuvi još osam.

'Sada smo negdje na polovici naših kapaciteta, a nastavimo li ovim tempom, za desetak dana dosegnut ćemo dvije trećine. To sasvim sigurno nije podatak kojemu se treba veseliti. Postoji opcija povećanja kapaciteta, ali to zahtijeva odluke na instancama višim od naših bolničkih', dodao je infektolog.

Od pacijenata hospitaliziranih u splitskoj bolnici, njih 29 prima terapiju kisikom, a petero je na respiratoru. Većinom se radi o starijim osobama, no ima ih i mlađih od 60.

'U odnosu na proljeće nemam dojam da imamo više teških slučajeva, ali sasvim sigurno ih imamo dovoljno. Epidemija je u našoj županiji preintenzivna da ne bismo vjerovali kako ćemo se približiti proljetnim brojkama, ako ih nećemo i premašiti', predviđa dr. Ivić.