stjepan topolnjak

Šef sindikata zdravstva: Tražit ćemo dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća

28.09.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavio je u četvrtak, uoči početka pregovora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za zaposlene u javnim službama, kako će zatražiti dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća

Iznijet ćemo svoje zahtjeve vezano uz osnovicu plaća, jubilarnu nagradu, regres, božićnicu i uskrsnicu, rekao je napomenuvši kako trebaju dogovoriti regres za iduću godinu s obzirom da je u memorandumu o razumijevanju ali ne i u Kolektivnom ugovoru.

Eventualno ćemo razgovarati o povećanju iznosa dara za dijete i očekujemo da Vlada pristane na ono što smo dogovorili, dodao je Topolnjak. Vezano uz osnovicu očekuju, kaže, s obzirom na rast inflacije da rast bude dvoznamenkast.

Dimić: Sindikalni zahtjevi realni

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić smatra kako su sindikalni zahtjevi realni i očekuju porast (osnovice) u dvoznamenkastom iznosu. Ustvrdila je kako su dosadašnja povećanja zapravo "nevidljiva" u novčanicima sindikalnih članova te dodala kako očekuje da će Vlada prihvatiti njihove zahtjeve.

To je prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata, o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Pregovori će se održati kroz dva sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.