porezna reforma

Lalovac: Država je kapitulirala u povećanju plaća

21.09.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac ustvrdio je u četvrtak da porezna reforma pokazuje da je država kapitulirala u povećanju plaća navodeći kako se poreznim izmjenama prosječna plaća povećava za šest eura, dok je ona u srpnju pala za devet eura

„A da bi povećali prosječnu plaću šest eura moramo ulaziti u mirovinski sustav i to je reforma, to nije reforma”, kazao je Lalovac u raspravi o paketu poreznih zakona.

S druge strane , dodao je, netko ostvaruje ekstra profite uz subvecioniranu cijenu energije.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tvrdi da je inflacija od 2021. do danas iznosila 24 posto i da su građani izgubili četvrtinu prihoda, dok je predloženo povećanje osobnog odbitka samo 30 eura.

Ono što minimalno tražimo uz ovakvu inflaciju je usklađivanje osnovnog osobnog odbitka za stopu inflacije, povećanje za 120 eura, poručila je.

Na osobni odbitak osvrnuo se i Damir Bakić (Klub Možemo!) koji pozdravlja povećanje, ali i dodaje kako bi trebalo biti značajnije.

Dario Zurovec (Klub Fokusa i Reformista) zagovara politiku da je manje više. Kaže ako su manji nameti, a porezna baza se proširi, uprihodit će se više.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) ustvrdila je da se porezna reforma može sažeti riječima „porezna oaza za bogataše, a tamnica za siromašne”. Radnička fronta, kazala je, zalaže se za uvođenje poreza na neto bogatstvo.