mario kovač

Šef PNUSKOK-a: Balkanski kartel je dosta jak, odgovorni za 60 posto droge u Europi

07.06.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a rekao je da je uzlazni trend krijumčarenja droge u Europi doživio svoju ekspanziju zadnjih desetak godina. Vrhunac je bio početak 2021. i 2022. godine

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Europa ima veliki broj stanovnika te je jedinstveno tržište, pa su organizirane kriminalne skupine shvatile da će povećanjem ponude kokaina u Europi ostvariti profit koji ne mogu ostvariti u drugim zemljama.

Istaknuo je kako Hrvatska još nije zemlja kojoj su krijumčari velika količina droge. Kaže kako se najveće količine droge krijumčare kroz velike luke zapadne Europe.

'Pošiljka je došla iz nekih država Latinske Amerike. No, konačan cilj krijumčara je bila zapadna Europa. Hrvatska jednostavno ne može apsorbirati toliku količinu kokaina.', osvrnuo se na zaplijenu 745 kilograma droge vrijedne oko dvadeset milijuna eura u riječkoj luci.

Kovač je naglasio da Schengen nosi mnoge benefite, ali i određene sigurnosne izazove.

'Sam proces pristupanju Schengena nije došao preko noći, već je trajao neko vrijeme. Hrvatska se za takve situacije dobro pripremila, te je učila od drugih zemalja koje su prošle taj proces.', rekao je.

Na godišnjoj razini Hrvatska uhićuje 900 do 96 počinitelja krijumčarenja migranata.

Kovač je rekao da je Balkanski kartel dosta jak. Procjene Europola kažu da oni odgovorni za šezdesetak posto ukupnih količina koje se plasiraju na europsko tržište, prvenstveno se radi o kokainu.

'To je ogroman postotak. Hrvatska radi jako dobar posao što se tiče tih krijumčarenja.', ističe.

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač naglasio je da se trendovi konzumiranja droge mijenjaju. Broj konzumenata heroina se smanjio. No, marihuana je tradicionalno prisutna. Marihuana se plasira na tržište znatno veće snage.