IDE U ZATVOR S POMOĆNIKOM

Šef lepoglavskog zatvora Petraču omogućio da živi kao kralj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2015 11:53
  • Objavljeno 31.03.2015 u 11:53
Hrvoje Petrač

Hrvoje Petrač

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu iz 2010. bivšem upravitelju zatvora u Lepoglavi Stjepanu Lopariću i njegovu pomoćniku Nevenu Putaru, ali im je smanjio kazne jer je jedna točka optužnice u međuvremenu 'pala' u zastaru

Loparić je tako pravomoćno osuđen na godinu dana, a Putar na deset mjeseci zatvora. Kazna u pravomoćnoj presudi nije promijenjena bivšem načelniku odjela tretmana u Lepoglavi Ivanu Benčeku kojem je potvrđena uvjetna kazna od sedam mjeseci zatvora u koji neće ići ukoliko u dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Čelnici zatvora u Lepoglavi 'odgovarali' su zbog pogodovanja petorici zatvorenika, a navodno su posebno blagonakloni bili prema zagrebačkom poduzetniku Hrvoju Petraču, osuđenom na šest godina zbog otmice sina bivšeg generala Vladimira Zagorca.


U prvostupanjskoj presudi stajalo je da je Petrač zaslugom Loparića i Putara nezakonito premješten na poluotvoreni odjel u Lepoglavi. Petrač je tamo mogao nesmetano primati posjete, telefonirati u vrijeme kada to nije bilo dozvoljeno drugim zatvorenicima i izlaziti iz zatvora. Na povratku ga stražari nisu niti pregledavali pa je sa sobom mogao unijeti što god je htio.

Loparić i Putar su na polutovoreni odjel Lepoglave mimo propisa premjestili i Tihomira Oreškovića, osuđenog za ratni zločin na ličkom ratištu, a prvostupanjskom presudom su kažnjeni i zbog pogodovanja osuđenom ubojici Vladi Julariću i Dragi Babiću zatvorenom zbog otmice i iznude.

Benček je spomenut samo u posljednoj točki optužnice, u kojoj ga se tereti da je na Loparićev prijedlog krivotvorenjem službenog dokumenta omogućio nezakonit boravak na slobodi Ivanu Matekoviću, Petračevu suosuđeniku zbog otmice Zagorčeva sina.

Krajem studenoga 2010. Loparić i Putar osuđeni su na zagrebačkom Županijskom sudu na 20 odnosno 14 mjeseci zatvora, a Benček na istu uvjetnu kaznu.

Vrhovni je sud potvrdio presude, ali je Lopariću i Putaru smanjio kazne jer je zaključio da je za točku optužnice koja se odnosi na pogodovanje Vladi Julariću 2012. nastupila apsolutna zastara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!