OŠTRO KRITIZIRAN

Šef javnih službi u Fergusonu podnio ostavku zbog rasizma

11.03.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Upravitelj javnih službi u Fergusonu, gradu u saveznoj američkoj državi Missouriju, podnio je ostavku nakon istrage ministarstva pravosuđa koja je otkrila niz rasno pristranih sustavnih praksi koje provodi policija i općinski sud, priopćile su gradske vlasti u utorak

Gradsko vijeće Fergusona jednoglasno je prihvatilo u utorak ostavku upravitelja javnih službi Johna Shawa koja stupa na snagu odmah. On je bio na toj dužnosti u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, od 2007. Upravitelj javnih službi je najviši dužnosnik grada koji nije izabran na izborima.

Shaw, koji među ostalim nadgleda rad policije, i još nekoliko dužnosnika oštro su kritizirani u izvješću ministarstva pravosuđa objavljenom prošle srijede.

Ministarstvo je pokrenulo svoju istragu policije i suda u Fergusonu nakon što je 9. kolovoza bijeli policijski časnik ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

Policijski časnik Darren Wilson nije optužen za ubojstvo što je izazvalo prosvjede širom zemlje i pritužbe na ponašanje policije prema crncima.

Ostavka Shawa uslijedila je nakon ostavke općinskog suca Ronalda Brockmeyera u ponedjeljak, koji je također bio kritiziran u izvješću ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo je u svom izvješću optužilo grad Ferguson zbog rasne pristranosti u primjeni zakona. U izvješću je navedeno da su tamnoputi građani nesrazmjerno u odnosu na bijelce na meti pretjerane policijske sile, neutemeljenih kontrola u prometu i kazni za sitne prekršaje.