gordan grlić radman

Šef hrvatske diplomacije zadovoljan dogovorom EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva

30.12.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je izrzaio zadovoljstvo postignutim dogovorom Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva koji Hrvatskoj ostavlja mogućnost bilateralnih dogovora s tom državom

„Možemo biti zadovoljni postignutim rezultatom u danim okolnostima, a tri sporazuma daju temelj za daljnju kvalitetnu suradnju s Ujedinjenim Kraljevstvom“, rekao je Grlić Radman na sjednici vlade referirajući se na sporazume o trgovini i suradnji, o klasificiranim podacima te o suradnji na području nuklearne energije.

Ministar je istaknuo kako se dogovorom rješava niz pitanja na obje strane, poput osiguravanja isplate svih dospjelih obveza UK-a prema EU-u i zadržavanju meke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, uz očuvanje integriteta europskog jedinstvenog tržišta.

„Hrvatska zadržava mogućnost sklapanja eventualnih bilateralnih sporazuma s UK-om, u područjima od interesa i uvažavajući europsku pravnu stečevinu i postojeće dogovore EU-a s Londonom“, dodao je ministar.

Čelnici EU-a, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, u srijedu ujutro potpisali su sporazume o budućim odnosima, a u poslijepodnevnim satima će to učiniti i britanski premijer Boris Johnson.

Prema pisanju britanskih medija, parlament u Londonu glasat će o dogovoru u srijedu, a budući da nije ostalo dovoljno vremena da to do kraja godine učini i Europski parlament (EP), odlučeno je da zemlje članice odobre privremenu primjenu.

Očekuje se da će EP glasati o potvrdi sporazuma početkom sljedeće godine, u siječnju ili veljači.

Sporazumi se počinju primjenjivati od 1. siječnja 2021., a Grlić Radman će o njima izvijestiti na idućoj sjednici Sabora.