VELKO ČIŠĆENJE

Hanfa će zbog brexita iz registara izbrisati više od 800 reguliranih subjekata

29.12.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u utorak je izvijestila da će zbog brexita iz njenih registara biti izbrisano više od 800 upisanih reguliranih subjekata iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Gibraltara

Kako je navedeno u priopćenju, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. siječnja iduće godine se smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU-a, zbog čega će doći do izmjene u Hanfinim registrima u vezi s pružateljima financijskih usluga iz UK i Gibraltara.

"Hanfa će 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara preko 800 upisanih reguliranih subjekata sa sjedištem u UK-u i Gibraltaru, a koji su do tada bili ovlašteni pružati usluge i/ili obavljati aktivnosti u Republici Hrvatskoj temeljem EU putovnice, kao i 57 alternativnih investicijskih fondova koji su bili notificirani za marketing u RH", istaknuli su iz Hanfe.

Pritom, navedeno je, riječ je o 167 društava iz UK-a te tri iz Gibraltara notificirana za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, zatim o 59 društava za upravljanje fondovima iz EU-a, 110 društava za (re)osiguranje iz UK-a i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, pet društava za (re)osiguranje iz Gibraltara i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Gibraltaru, 464 distributera osiguranja iz UK-a te jednom distributeru osiguranja iz Gibraltara.

U skladu s navedenim, Hanfa na svojim internetskim stranicama objavljuje popise, to jest registre, onih pružatelja usluga iz drugih država članica EU-a za koja je zaprimila obavijest o namjeri izravnog pružanja usluga u RH, kao i popise (registre) onih pružatelja usluga iz drugih država članica koji svoje usluge pružaju preko podružnica u RH.

"Kako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. veljače 2020. više nije država članica EU-a te će s 1. siječnjem 2021. postati treća zemlja u odnosu na države članice Unije, Hanfa donosi informacije u vezi s postupanjem s registrima gdje su navedeni pružatelji usluga iz UK-a i Gibraltara koji na području RH izravno pružaju svoje usluge na temelju putovnice. Ne postoji niti jedan subjekt iz UK ili Gibraltara koji na temelju podružnice pruža usluge na području RH pa takve registre Hanfa neće trebati ažurirati", stoji u Hanfinom priopćenju.

Sporazumom o povlačenju iz Europske unije, ratificiranom u Europskom parlamentu 29. siječnja 2020., definirano je prijelazno razdoblje - od 1. veljače do 31. prosinca 2020. godine - tijekom kojeg društva iz UK-a, koja su do 31. siječnja 2020. notificirana za prekogranično pružanje usluga u RH, mogu nesmetano pružati usluge na temelju EU putovnice te se tijekom prijelaznog razdoblja na takva društva primjenjuje pravo EU-a.

Nakon isteka tog prijelaznog razdoblja, društva iz UK-a to više neće biti u mogućnosti te će svoje poslovanje morati prilagoditi činjenici da će od 1. siječnja 2021. biti u statusu društava iz treće zemlje prema državama članicama EU-a, istaknuli su iz Hanfe.

Popis subjekata iz UK-a i Gibraltara koje će Hanfa od 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara i koji više neće biti u mogućnosti na području RH pružati svoje usluge na temelju EU putovnice mogu se pronaći na internetskoj stranici Hanfe.

Iz hrvatske regulatorne agencije podsjećaju da je 24. prosinca ove godine Europska komisija postigla sporazum s UK-om u pogledu buduće suradnje s Unijom.

Tako Sporazum o trgovini i suradnji obuhvaća tri područja - sporazum o slobodnoj trgovini, partnerstvo u vezi sa zaštitom građana te dogovor u vezi s upravljanjem.