frane barbarić

Šef HEP-a pod vrlo ozbiljnim izvidima USKOK-a, granaju se na tri kraka

08.09.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Frane Barbarić, aktualni predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, koji tu tvrtku vodi još od 2018. godine, nalazi se pod vrlo ozbiljnim izvidima USKOK-a i policije, piše u petak Jutarnji list

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, USKOK je Barbarića počeo istraživati prije više od godinu dana, a u međuvremenu su se izvidi dodatno razgranali na slučajeve u kojima je on ponovno potencijalno glavna meta.

Prema najnovijim informacijama, radi se o najmanje tri kraka istraživanja u kojima se u glavnoj ulozi nalazi prvi čovjek HEP-a, ujedno i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a. Da je USKOK "upadao" u HEP, odnosno da su službenici Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala po nalogu USKOK-a dolazili i izuzimali dokumentaciju iz HEP-a, već smo objavljivali.

To se odnosilo prvenstveno na slučajeve trgovine plinom, kao i na najsvježiju aferu jeftine prodaje viškova plina s početka ljeta.

No, tu je i istraživanje koje se odnosi na gradnju, kako su u međuvremenu utvrdila nadležna državna tijela, ilegalno sagrađene Barbarićeve vile na otoku Hvaru, ali i niza poslova na Hvaru u kojima su sudjelovale tvrtke iz sastava HEP-a.

Treba napomenuti da je Državni inspektorat naložio Barbariću da ukloni bespravno nadograđeni objekt na poljoprivrednom zemljištu te mu je izdao i novčanu kaznu jer to nije učinio.

Usto, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi protiv njega izvide zbog sumnje na kazneno djelo bespravne gradnje. Bilo je govora i o tome da je bespravno dobio priključak struje i slično.

Međutim, u središtu pažnje USKOK-a, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, nalaze se drugi poslovi i to zbog sumnje u kaznena djela zloporaba, a možda i primanja mita.

Obrtu Fjord, koji je dogradio Barbarićevu vilu, HEP-ODS platio je, sumnjaju istražitelji, i radove koje nije obavio. Provjerava se i je li bila opravdana gradnja trafostanice u uvali Vela Stiniva ili je napravljena zbog "susjeda" Barbarića.

Najdulje se izvidi vode vezano uz nabavu plina u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura od Vujnovčeva PPD-a, piše novinar Jutarnjeg lista Željko Petrušić.