reakcija na blinkenovu izjavu

Šef europske diplomacije: 'Isporuka kineskog oružja Rusiji bila bi crvena linija za EU'

20.02.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi eventualna odluka Kine da isporuči oružje Rusiji predstavljala 'crvenu liniju' za Europsku uniju

Borrell je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a rekao da je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiuu prenio da bi takva odluka “bila crvena linija za Europsku uniju”. “Ministar Wang mi je rekao da oni to neće i ne namjeravaju učiniti, ali mi ostajemo oprezni”, rekao je Borrell.

Informaciju da Kina razmatra mogućnost da pošalje oružje Rusiji objavio je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken. Ruska agresija na Ukrajinu koja je počela prije skoro godinu dana bit će glavna tema redovitog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Bilo je najavljeno da će na sastanku sudjelovati ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, ali su iz Vijeća EU-a jutros poručili da neće doći, ne navodeći razloge. U međuvremenu je objavljeno da je američki predsjednik Joe Biden nenajavljeno u ponedjeljak posjetio Kijev. Na sastanku u Bruxellesu će se razgovarati o zajedničkoj nabavi streljiva za Ukrajinu.

“To je najhitnije pitanje. Ako u tome ne uspijemo, rezultat rata je u opasnosti. Rusko topništvo ispaljuje oko 50.000 projektila dnevno, a Ukrajina mora biti na istoj razini kapaciteta. Imaju topove, ali im nedostaje streljiva," rekao je Borrell. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan rekao da Ukrajina troši višestruko više streljiva nego što saveznici mogu proizvesti, što iscrpljuje zalihe.

Čekanja na streljivo velikog kalibra povećalo se s 12 na 28 mjeseci, što znači da bi do isporuka za danas zaprimljene narudžbe moglo doći tek za dvije i pol godine ili kasnije. Zajednička nabava streljiva, koje Ukrajini očajnički treba, provodila bi se po modelu sličnom nabavi cjepiva protiv covida-19.

Smatra se da bi zajednička nabava bila učinkovitija od pojedinačnih narudžbi država članica. Osim toga, veće narudžbe pomogle bi industriji da ulaže u dodatne kapacitete. Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman rekao je uoči početka sastanka da se ususret prvoj obljetnici ruskog napada na Ukrajinu, kraj rata nažalost ne nazire. “Solidarnost s Ukrajinom i dalje je od ključne važnosti, moramo ostati ujedinjeni. Kada je riječ o Hrvatskoj, nastavit ćemo pomagati Ukrajinu, uključujući pomoć u razminiranju i psihosocijalnoj rehabilitaciji veterana”, rekao je Grlić Radman.