BEZ TIMOVA ZA SPAŠAVANJE

Šef diplomacije BiH: Novo Vijeće ministara zakazalo na prvom ispitu - pomoći Turskoj

08.02.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Novo Vijeće ministara BiH na čijem je čelu Borjana Krišto iz HDZ BiH palo je na prvom ozbiljnom ispitu kada je trebao koordinirati slanje humanitarne pomoći Turskoj, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova te zemlje Elmedin Konaković

Komentirajući činjenicu da na državnoj razini nije bilo moguće pravodobno osigurati donošenje odluke o slanju timova za spašavanje koji bi pomogli Turskoj u suočavanju s katastrofom prouzročenom potresom, Konaković je u intervjuu za televiziju N1 potvrdio kako je država zakazala a primat su preuzeli entiteti čije su se vlasti odlučile djelovati samostalno.

BiH ima okvirni zakon o zaštiti i spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda kakve su i potresi, no taj zakon u praksi nikada nije profunkcionirao, a država do danas nije dobila svoje timove za spašavanje.

Rezultat je to izostanka provedbenih zakona čije je usvajanje spriječila Republika Srpska, a iz tog su entiteta u utorak u Tursku samostalno poslali svoj tim spašavatelja.

Iz Federacije BiH su pak čekali zakonom propisane suglasnosti Vijeća ministara BiH koje je s tim otezalo pa su i iz tog entiteta na kraju odlučili u utorak navečer i u srijedu ujutro u Tursku odvojeno poslati svoje timove civilne zaštite i gorske službe spašavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u srijedu kako je njemu logično da BiH kao država nema ovlasti za spašavanje.

"Više ovlasti u pogledu humanitarnog pomaganja ima općina nego razina BiH", izjavio je Dodik dodajući kako smatra zloporabom pokušaje da se država u ovakvim situacijama predstavi kao subjekt.

Vijeće ministara o stanju u Turskoj raspravljalo je tek u srijedu i njegovi su članovi na telefonskoj sjednici donijeli odluku o simboličnoj financijskoj pomoći Turskoj u iznosu od skromnih 500 tisuća eura, što je iznos kojega su u prethodna dva dana već prikupile razne humanitarne organizacije u toj zemlji.

Predsjedništvo BiH tek je srijedu odobrilo prijedlog Ministarstva obrane BiH da se u Tursku pošalje medicinski tim iz sastava oružanih snaga no nema naznake kada bi njegovi članovi mogli krenuti na taj put.