dva cilja

Šef američke vojske: 'Na kraju dana želimo vidjeti slobodnu Ukrajinu i oslabljenu Rusiju'

26.04.2022 u 18:08

Bionic
Reading

General Mark Milley, prvi čovjek američke vojske, u intervjuu za CNN ustvrdio je kako je kako je zbog ruske invazije na Ukrajinu sigurnost Europe u najtežem položaju od kraja Drugog svjetskog rata

"Ulog u ovom ratu je puno veći od Ukrajine. Ako se Rusija izvuče s agresijom na Ukrajinu a da pritom ne plati cijenu, onda se možemo pozdraviti s međunarodnim poretkom. Ono što je ovdje ulog je sigurnost. Sigurnost Europe je najugroženija od kraja Drugog svjetskog rata. Moglo bi se argumentirati da je ulog globalni međunarodni sigurnosni poredak koji je uspostavljem 1945. godine", rekao je Milley u njemačkoj bazi Ramstein.

Dodao je da je takav međunarodni poredak potrajao 78 godina.

'Ono što se provlači kroz cijeli taj koncept je ideja da velike nacije neće provoditi agresivne vojne akcije protiv manjih nacija, a upravo to se ovdje dogodilo. Rusija provodi agresivnu vojnu akciju protiv manje nacije", rekao je Milley dodavši da je sad vrijeme i prilika da se zaustavi agresija i vratii mir i sigurnost europskom kontinentu.

"Želimo vidjeti slobodnu Ukrajinu i oslabljenu Rusiju", kazao je.

Milley je rekao kako politika vlada koje podupiru Ukrajinu uključuje viziju slobodne i neovisne Ukrajine te oslabljene Rusije.

'Na kraju dana, ono što želimo vidjeti, a to je ujedno i politika svih savezničkih vlada, je slobodna i neovisna Ukrajina, s nedirnutim teritorijem i vladom koja je opstala. Mislim da će to uključivati i oslabljenu Rusiju. Jedinstvo Zapada i NATO-a i jedinstvo cijelog svijeta nikad nije bilo jače. To je smjer u kojem idemo', zaključio je Milley.

  • +16
Mariupolj, Azovstal 24.4.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Peter Kovalev / TASS / Profimedia