konačno osuđeni

Sedmorici Srba 91 godina zatvora za otmicu i strijeljanje 20 civila iz vlaka

29.08.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Sud u Sarajevu osudio je pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila koje su oteli iz vlaka kod Višegrada u istočnom dijelu BiH 1993. godine

Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske su 27. veljače 1993. zaustavili vlak između Beograda i Bara i iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kod Višegrada.

Devetnaest putnika su bili Bošnjaci, a dvadeseta žrtva je bio Splićanin Tomo Buzov, umirovljeni oficir Jugoslavenske narodne armije koji se usprotivio otmici pa je i on odveden.

Potom su odvezeni u lokalno srpsko zapovjedništvo gdje su pretučeni i vezani žicom, da bi naposlijetku na lokaciji nedaleko Višegrada bili ubijeni iz vatrenog oružja, a tijela im bačena u Drinu.

Sud je utvrdio da je u likvidaciji sudjelovao i šef srpske paravojne jedinice Milan Lukić, kojega je Haaški sud ranije osudio na doživotni zatvor zbog drugih zločina nad bošnjačkim civilima u Višegradu.

Sud BiH je početkom 2020. i protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je Lukić odbio primiti na odsluženju kazne u Estoniji.