trgovanje utjecajem

SDP Zagrebačke županije: HDZ i HSS sprječavaju sazivanje izvanredne sjednice Skupštine povjerenju županu Kožiću

30.11.2021 u 14:51

Bionic
Reading

SDP Zagrebačke županije priopćio je u utorak da županijski HDZ i HSS sprječavaju sazivanje izvanredne sjdenice Skupštine Zagrebačke županije na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju županu Stjepanu Kožiću zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela

SDP je kao kaznena djela naveo trgovanje utjecajem, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zlouporaba položaja i ovlasti.

Smatraju da je razlog nesazivanja izvnaredne sjednice to što se župana želi što duže sačuvati od pritiska javnosti te maksimalno rastegnuti sve postupke, jer ako je župan prisiljen na ostavku ide se na nove izbore, a ako se održi još godinu i pol dana automatski ga može zamijeniti zamjenik koji je iz redova HDZ-a.

"Zbog toga su HDZ i HSS, koji su u Skupštini Zagrebačke županije s Kožićem u koaliciji, izveli politički manevar i umjesto sazivanja izvanredne sjednice stavili ovu temu kao zadnju točku na današnju redovnu sjednicu s ciljem da od javnosti i medija sakriju temu odgovornosti župana", smatraju iz SDP-a

Vijećnik SDP-a županijske Skupštine Mihael Zmajlović kazao je kako žele detaljnu raspravu i formiranje Povjerenstva koje će utvrditi kontradiktornost županovih izjava te će doprinijeti vraćanju povjerenja u predstavničko tijelo županije.

"Imamo župana Kožića koji je pod istragom USKOK-a i za kojeg je USKOK potvrdio da im je lagao pokušavši sakriti kazneno djelo za koje je optužen. Kožić je o svojoj aferi '13 butelja' lagao i na dosadašnjim sjednicama Skupštine Zagrebačke županije i odgovornost je vijećnika da to rasprave, tim više što postoje zapisnici", navodi se Zmjalović u priopćenju.

Navode kako je sazivanje izvanredne sjednice zatražilo 17 vijećnika iz redova SDP-a, Fokusa i Mosta.

Kao dodatan razlog formiranja Povjerenstva, Zmajlović navodi i činjenicu da Županijska skupština ni nakon 6 mjeseci od lokalnih izbora nije pokrenula postupak za imenovanje članova Antikorupcijskog povjerenstva Zagrebačke županije.

"Znakovito je da Skupština, na čelu koje je HSS-ova Martina Glasnović i koja uz HDZ čini Kožiću većinu, izbjegava bilo kakvu raspravu o korupciji", kazao je Zmajlović.

Dodaje "da se priča" kako je Kožić upleten u 10 sumnjivih situacija te da je zbog toga Skupština zainteresirana strana u postupku jer se radi o zloupotrebi proračuna, a vijećnici bi trebali odlučiti hoće li štititi interese župana Kožića ili Skupštine.

"Uz aferu '13 butelja' to su slučaj 'dvohljeb' kada je Kožić imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. Istražne radnje provode se i za poslove asfaltiranja koji su obavljeni bez javnog natječaja. Mediji su puno pisali o županijskoj tvrtki Gospodarenje otpadom županije koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica, koji i dalje primaju plaće", navodi se u priopćenju.

Dodaju da se radi o nizu drugih sumnjivih situacija, od afere Petek u Velikoj Gorici, Naftalana, do legalizacije zemljišta bivšeg predsjednika Skupštine te zapošljavanja i sumnjivih radnji u županijskih tvrtkama.