LAŽI I OBMANE

SDP traži hitnu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića

15.01.2019 u 14:14

Bionic
Reading

SDP je u utorak zatražio hitnu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića zbog laži i obmana koje su plasirane u javnost oko propale kupnje borbenih aviona, a pogotovo nakon što je u medijima objavljen mail iz kojeg je vidljivo da je američko veleposlanstvo u prosincu 2017. upozorilo Ministarstvo obrane da Izrael nema odobrenje za prodaju aviona

"Ostavka zbog laži i obmane koju su odradili Andrej Plenković i Krstičević je stvar moralne odgovornosti. Činjenica jest da moral i odgovornost ne idu u istoj rečenici kao i HDZ. Očekujemo da će prevladati razum i da će predsjednik vlade poduzeti odgovoran potez", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare.

Najavio je i da će, ukoliko Krstičević ne odstupi, oporba biti prisiljena pokrenuti proceduru njegove smjene u hrvatskom Saboru, te vjeruju da će im se u tome pridružiti sve oporbene stranke.

"Objavljeni mail dokazuje da su prije godinu dana Amerikanci upozorili MORH kako postoje prepreke za kupnju zrakoplova. Sada je potpuno jasno da su i premijer Plenković, i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar Krstičević sve znali, da su bili upozoreni na vrijeme, da su lagali da 'papir upozorenja' ne postoji, a on postoji, i da su na taj način direktno i svjesno pokušavali obmanjivati hrvatsku javnost. Zato tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića", kazao je predsjednik SDP-a.

Ocijenio je kako Vlada i dalje pokušava na krajnje smiješan način umanjiti štetu i veliku blamažu u aferi avioni pa je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o poništenju natječaja koji je ionako propao. "Tim činom pokušavaju zaokupiti javnost i usmjeriti pažnju na nabavku novih aviona koje, zamislite, ovaj put žele kupiti bez javnog natječaja. Toliko o transparentnosti ove vlade. Tko ima uopće nakon ovog propalog posla s avionima može vjerovati", rekao je Bernardić.

Zastupnik SDP-a i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović je podsjetio je kako je prije devet mjeseci javno postavljao pitanje zašto se kupuje 12 polovnih a ne šest novih aviona ali na to nije mogao dobiti odgovor. "

U nekom sam momentu bio proglašen gotovo pa nacionalnim izdajnikom. Sada smo se vratili na to da može biti manje aviona i da mogu biti novi, a cijena će biti kao i ova. Dakle, jedini izlaz iz ove situacije je ostavka ministra Krstičevića i ukoliko premijer ne povuče potez onda će oporba biti prisiljena donijeti svoje odluke i poteze. Vjerujem da će nam se u tom pridružiti cijela oporba", kazao je Vidović.

Predsjednik SDP-a komentirao je i izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji kontinuitet velikosrpske politike od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, rekavši kako je vrijeme da se Plenković odluči za Penavu ili za Pupovca.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

"HDZ je rekao što misli o Srbima u Hrvatskoj nedavnim istupom sina Josipa Đakića, s ustašom koji drži odrubljenu srpsku glavu. Mislim da je na taj način nabolje pokazao što HDZ misli o pripadmicima srpskog naroda u Hrvatskoj a Penavin istup samo to potvrđuje. Došlo je vrijeme da se Plenković odluči - ili Penava ili Pupovac", rekao je Bernardić.

Predsjednik SDP-a podržao je za sutra najavljenu blokadu sisačke Rafinerije, ustvrdivši kako je očito da su Plenković i HDZ lagali da neće dopustiti zatvaranje Rafinerije. Zatražio je i odgovore o tome što je bila tema razgovora Plenkovića i Orbana na njihovu nedavnom zajedničkom sastanku te jesu li dogovorili prodaju Ine Mađarima i zatvaranje Rafinerije kao i je li predmet razgovora bio i slučaj Hernadi.

"Cijenu izdaje hrvatskih nacionalnih interesa očito će platiti radnici Ine gubitkom svojih radnim mjesta", ustvrdio je Bernardić.

SDP je na konferenciji za novinare predstavio i novog člana svog savjetničkog tima za gospodarsko - ekonomista Tihomira Domazeta.