DETALJNA OPTUŽBA

SDP prijavio Borisa Miletića USKOK-u, on im odgovorio

02.09.2021 u 16:11

Bionic
Reading

Nakon što je Danijel Ferić u izbornoj kampanji za župana održao press konferenciju kod tzv. Ribarske kolibe gdje se zapitao radi li se o mogućoj zlouporabi položaja i ovlasti kod sklapanja ugovora o pravu građenja, te nakon prikupljanja materijala, u četvrtak je SDP podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pule Borisa Miletića, javlja N1. Prijavu su u ime SDP-a podnijeli gradski vijećnici SDP-a Sanja Radolović, Igor Belas i Siniša Gordić te županijski vijećnik SDP-a, Danijel Ferić

Prenosimo dio priopćenja pulskog SDP-a.

“Nakon 3 mjeseca od kad su objavljene snimke u kojima se navodi kako Miletić kao gradonačelnik politički utječe na tijek natječaja Lučke uprave Pula koji uopće nije u njegovoj ingerenciji i gdje u snimljenom materijalu Miletić „bjesni“, jer nije znao tko se sve javio na natječaj tvrdeći da je pred Rusom ispao „teška budala“, a pokušavajući na svaki način iz natječaja izbaciti pulsku firmu Tehnomont, na sjednici gradskog vijeća napokon smo i saznali tko je izgradio na gradskom zemljištu parking kod Ribarske kolibe i kako.

Ukratko, sumnjamo da se na namještenom natječaju pogodovalo tvrtki Arenaturist Ribarska koliba u vlasništvu Nikolaja Victorova te smatramo da je time gradski proračun oštećen za 16,2 milijun kuna, zbog čega smo cjelokupnu dokumentaciju na 100-injak stranica danas poslali USKOK-u. Smatramo da se pogodovalo privatnom interesu nauštrb javnog, jer se za taj novac napokon mogla dograditi OŠ Kaštanjer čiji učenici i dalje nemaju jednosmjensku nastavu ili su se ,recimo, mogle smanjiti cijene vrtića, koje su najviše u Istri, ili sufinacirati izgradnja novog doma za starije i nemoćne, ili azil za napuštene životinje i dr.

Imamo osnovane sumnje da je Boris Miletić počinio kazneno djelo iz članka 291. Kaznenog zakona, tj. da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti gradonačelnika grada Pule zanemarivši javni interes Grada i sklopivši po našem mišljenju štetni ugovor o pravu građenja s tvrtkom Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. s minimalnom godišnjom naknadom od 14.000,00 kuna te je time nanio znatnu materijalnu štetu gradskom proračunu u iznosu od 16.250.000,00 kuna, kao i osnovane sumnje da je time pogodovao investitoru Nikolaju Victorovu, vlasniku tvrtke Arenaturist ribarska koliba d.o.o. iz Pule radi njegovih privatnih poslovnih interesa na području UPU Ribarska koliba.

Također, postoji osnovana sumnja da je ugovor sklopljen temeljem namještenog javnog natječaja gdje se pogodovalo tvrtci Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. na način da je samo ona mogla dostaviti traženu dokumentaciju u navedenom roku iz natječaja, budući da su unaprijed imali gotovo idejno rješenje, a natječaj je bio otvoren 10 dana do dana održavanja sjednice Komisije. Treba napomenuti kako su od tih 10 dana, 4 dana neradna. U tom kratkom roku od 10, ili bolje rečeno 6, dana nemoguće je izraditi idejno rješenje koje se bazira na geodetskoj podlozi, a gle čuda Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. je isto imala gotovo.

Izračun materijalne štete za gradski proračun napravljen je na bazi cjenika Pulaparkinga, tarifama za ljetnu naplatu parkinga, procijenjenu popunjenost za 48 parkirnih mjesta temeljem izdane građevinske dozvole. Uz realnu popunjenost P1 Ribarske kolibe od 75 dana dolazimo do iznosa od 18.000.000,00 kuna za 50 godina koliko iznosi pravo građenja. U slučaju veće popunjenosti iznos materijalne štete raste. Za popunjenost P1 Ribarske kolibe od 90, a ne 75 dana dolazimo do iznosa od 21.600.000,00 kuna.

Procijenjeni troškovi gradnje projektanta S.Š. iznose 950.000 za građevinske radove + 100.000 za oborinsku odvodnju = 1.050.000 + PDV. Nositelj prava građenja protekom vremena ima pravo i na naknadu vrijednosti građevine! Godišnja naknada iznosi 14.000 kn x 50 godina = 700.000 kn Dakle, gradski proračun je oštećen minimalo za 16.250.000 kn (18.000.000-1.050.000-700.000=16.250.000 kn) da je Grad sam izgradio parking i vršio naplatu (ili prenio Pulaparkingu ovlasti da vrši naplatu).

Osnovni elementi natječaja za osnivanje i prijenos prava građenja: – Katastarska čestica 4890/3 Površina: 1.844 m2 – Vrijeme na koje se osniva pravo građenja – 50 godina – Početna godišnja naknada: 1.844,00 EUR (13.830,00 kn)

Ako nositelj prava građenja u vremenu za koje je osnovano pravo građenja podnese zahtjev za kupnju zemljišta na kojem je ono osnova, Grad Pula se obvezuje provesti postupak prodaje u roku od 60 dana!!!

Nositelj prava građenja u obvezi je po izgradnji staviti određena parkirališna mjesta na raspolaganje Gradu Puli za sve vrijeme trajanja prava građenja. Kasnijim Ugovorom o osnivanju i prijenosu prava građenja u čl. 2. definirano je da se radi o svega 2 parkirna mjesta od njih 48. Dok u stvarnosti niti ta 2 parkirna mjesta nisu stavljana na raspolaganje jer su na oba parkirališta natpisi „Za potrebe Ribarske kolibe“ uz prometni znak vozila Pauk koji odvozi vozilo.

Pulski SDP će tražiti da se revidira sklopljeni ugovor o pravu građenja s Arenaturist ribarska koliba d.o.o., kao i I. izmjene UPU Ribarska koliba čiju je izradu također financirao Arenaturist ribarska koliba d.o.o. Dokumentacija je USKOK-u poslana danas 02.09.2021. godine i očekujemo da će institucije detaljno istražiti slučaj, kao što to trenutno čine u Gradu Vodnjanu.

Zbog svega navedenog smatramo da postoji opravdana sumnja da je Boris Miletić koristeći svoj položaj i ovlasti počinio kazneno djelo iz članka 291. Kaznenog zakona te da je gradu Puli nanio materijalnu štetu od 16,2 milijuna kuna, da je pogodovao privatnom interesu nauštrb javnog interesa te smo predložili da USKOK poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti te kako bi se Gradu nadoknadila eventualna materijalna šteta”, stoji između ostalog u priopćenju.

Prijavu komentirao Miletić Istarski župan

Boris Miletić oglasio se o SDP-ovoj prijavi USKOK-u, piše N1.

“Odbacujem svaku insinuaciju o pogodovanju i posljedičnom nanošenju štete proračunu Grada Pule. Natječaj za osnivanje i prijenos prava građenje za k.č. 4890/3. proveden je sukladno svim važećim zakonima i propisanim procedurama. Tijekom mog mandata, dugog petnaest godina, odgovorno tvrdim da su sve odluke i svi natječaji provedeni sukladno zakonu. Što se tiče Urbanističkog plana uređenja „Ribarska koliba“, želim naglasiti kako je isti usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Pule, a ne Odlukom gradonačelnika.

Stanovnici Pule sjetit će se kako se spomenuti neuređeni prostor u neposrednoj blizini Ribarske kolibe desetljećima koristio kao „divlje“ parkiralište, a tvrtka Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. parkiralište je izgradila o svom trošku te je ono danas dostupno za korištenje, bez naplate kako građanstvu, tako i korisnicima objekta.

Koristim priliku da i ovog puta pulski SDP podsjetim da su lokalni izbori davno završeni, da su dio vladajuće koalicije u Gradu Puli te da se počnu baviti konkretnim projektima na dobrobit građana Pule”, napisao je Miletić.