upozorenje

[VIDEO/FOTO] SDP: Gradovi i općine u Istri plaćat će kazne zbog slabog odvajanja otpada

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2021 15:18
  • Objavljeno 17.08.2021 u 14:24
Danijel Ferić, Igor Belas

Danijel Ferić, Igor Belas

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Iz pulskog SDP-a u utorak su upozorili da će dobar dio gradova i općina u Istri zbog slabog postotka odvajanja otpada morati platiti kaznu (poticajnu naknadu za smanjenje količine komunalnog otpada), od čega će samo Pula platiti gotovo pola milijuna kuna.

SDP-ovci su na konferenciji za novinare naveli da je Zavod za zaštitu okoliša i prirode, koji djeluje u sklopu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, objavio preliminarne podatke o odvojenom skupljanju komunalnog otpada za prošlu godinu.

Danijel Ferić je upozorio da su podaci i dalje poražavajući te napomenuo da 483 tisuće kuna nije prva kazna koju će platiti Pula.

Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić/Pix

"Prošle godine Pula je platila milijun kuna kazne, a radi se o još jednoj ostavštini, odnosno kosturu iz ormara Borisa Miletića. U tri godine ukupno 2,1 milijuna kuna našeg novca za koji nitko nije odgovarao. Kad tome pridodamo i novih 20 milijuna kuna namijenjenih za ekološku bombu zvanu Kaštijun, građani se opravdano pitaju kamo ide njihov novac", poručio je Ferić.

Istaknuo je da su za samo 15 posto odvojenog otpada u Puli (u Istri 17,79 posto) odgovorni prvenstveno Grad i komunalna tvrtka Herculanea, pa od nove gradske uprave SDP-ovci očekuju da se ti trendovi promijene.

Ferić je kao pozitivne primjere naveo Koprivnicu, Varaždin i Čakovec koji imaju između 42 i 56 posto odvojenog otpada te Lošinj, Cres i Krk s 40 do 55 posto.

  • +1

Pula: SDP je održao konferenciju za medije povodom odlaganja otpada

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

"I dok je Pula najlošija među istarskim gradovima, Buzet je apsolutni rekorder u Istri sa stopom odvajanja od 40,31 posto. Negativni rekorderi u Istri, uz već spomenutu Pulu među gradovima, su općine Marčana i Barban gdje se otpad praktički i ne odvaja i gdje je stopa odvajanja 0,3 posto u Marčani, odnosno 2,23 posto u Barbanu", kazao je.

Župana Borisa Miletića (IDS) prozvao je da se i dalje ponaša kao da ga se ne tiče selektiranje otpada.

"Od njega niti riječi o stvaranju preduvjeta za odvajanje biološkog otpada, ni riječi o suvremenom gospodarenju otpadom u Istarskoj županiji. Pulskih poražavajućih 15 posto selektiranja otpada iz 2020., izračunatoj po metodologiji koja se primjenjuje za cijelu Hrvatsku i koja se provodi po statističkim metodama za cijelu EU, on ne priznaje i prodaje maglu s različitim postocima", naglasio je Ferić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!