idu u prikupljanje potpisa

SDP pokreće proceduru opoziva ministra uprave Lovre Kuščevića

26.06.2019 u 16:10

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a, neslužbeno doznajemo iz te stranke, pokrenut će pitanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću. 'Afera nekretnine' najveća je dosadašnja afera, kažu u SDP-u, i ne može tek tako proći ispod radara

Odluku da kreću u prikupljanje potpisa za opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića SDP-ovci su donijeli na današnjoj sjednici kluba, a zahtjev, na kojem radi Peđa Grbin, u proceduru bi trebao biti upućen sljedeći tjedan.

Prijedlog za iskazivanje povjerenja, prema saborskom poslovniku, može podnijeti jedna petina zastupnika. Drugim riječima SDP-ovci moraju prikupiti 31 potpis, a podršku će, doznajemo, tražiti i od drugih oporbenih klubova.

U glavnoj oporbenoj stranci, kažu nam, smatraju da je ovo najveća od svih dosadašnjih afera te da ne može tek tako proći ispod radara. Objašnjavao je to jutros u stanci i SDP-ov Peđa Grbin.

'Ovdje se ne radi samo o dvije nekretnine koje nisu upisane u katastar. Iako, smiješno je da ministar koji je jučer bio zadužen za katastar nije u stanju upisati svoje nekretnine u katastar. Ovdje se radi o dužnosniku koji je stvorio sustav premrežen korupcijom i nepotizmom, radi se o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća, da bi onda ono završilo u stečaju, a on zaradi milijune, sasvim slučajno zaradi točno toliko koliko je poduzeće dugovalo kad je otišlo u stečaj. Radi se o političaru koji mjenja prostorne planove kako bi njegova obitelj i prijatelji zgranuli pare. Ovdje se radi o ministru koji svaki dan krši zakon i koji nema ni najmanjeg srama pa u kameru pametuje kako se obogatiti do 44. godine. Gospodo iz HDZ-a, niti vama niti premijeru ništa nije sporno. Što je previše i od vas je previše, kolege iz Hrvatske interesne zajednice. Učinite nešto i zaštitite minimum dostojanstva i smjenite Kuščevića', poručio je jutros sa saborske govornice Grbin.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Međutim, premijer Andrej Plenković dao je jasno do znanja da stoji iza svog ministra. 'Sve ove teme koje su se dogodile u vezi niza ministara su stvari koje imaju veze s njihovim ranijim aktivnostima, prije nego što su bili članovi Vlade', poručio je premijer, a što se tiče Kuščevićeva propusta upisa nekretnina u katastar, ocijenio je da to 'nije dobro, ali nije takvih mega-razmjera da bi morao biti ugrožen njegov ljudski, politički i integritet kao ministra'.

U SDP-u su svjesni da će, kako kažu 'jedva sklepana vladajuća većina', odbiti njihov prijedlog opoziva, no smatraju da se o Kuščeviću itekako treba otvoriti rasprava kako afera ne bi prošla tek tako.