'čisto sumnja'

Kuščević: Ne vidim zašto bi dao ostavku, ali ako Plenković to zatraži dajem je iste sekunde

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.06.2019 17:50
  • Objavljeno 24.06.2019 u 17:50
Lovro Kuščević

Lovro Kuščević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da otvori predmet o slučaju ministrovih nekretnina.

Pred zgradom Vlade Kuščević je reporteru N1 televizije rekao kako ne ide na ribanje nego na redoviti sastanak s premijerom na kojemu će biti riječi o radu Ministarstva uprave. Što se tiče njegove imovine kaže kako je premijeru sve objasnio.

"Koliko mi je jasno, shvatio je sve detalje za niz lažnih optužbi koje mi se stavljaju na teret. Premijer podržava činjenicu da je sve u ovom postupku legalno i čisto", kaže Kuščević dodajući da premijer od njega nije zatražio ostavku niti ju je on ponudio.

Na pitanje je li njegov slučaj postao teret za Vladu, ministar uprave kaže kako bi ovakav niz neosnovanih napada, fotomontaža i krivotvorenih dokumenata stvorio pritisak Vladi da je u pitanju bilo tko od njegovih kolega te da nije ugodno. "Znam točno tko me napada. Ovo je isti rukopis koji sam imao 2009. dok sam bio načelnik Nerežišća. Već tada sam morao opravdavati odakle je moja imovina, sve sam to opravdao institucijama tada i sad se evo sve ponavlja", govori Kuščević i ponavlja da mu je žao što nije upisao kuću u katastar prije 11 godina kad je trebao, ali da se ne radi o skrivanju imovine nego o propustu. "Ne vidim da je takav prekršaj razlog za ostavku", kaže.

Tko podmeće HDZ-ovcima? "Ne bih komentirao druge. Objavili smo sve dokumente i moje dopise MUP-u iz 2009. Ista pitanja su bila tada kao i danas. Tada nije bilo osnova za postupanje, nema ih ni danas", kaže ministar dodajući kako za tuđe postupke ne može odgovarati, te kako je istinitost onoga što govori potvrdila i presuda Županijskog suda. Što se tiče dugova poduzeća Kuščević d.o.o. prema državi i prema dobavljačima, kaže kako je poduzeće poslovalo s dobiti dok je on bio direktor. Za one nakon sebe, kaže, ne može odgovarati.

Na pitanje koliko ima nekretnina, ministar kaže da ima obiteljsku kuću i jednu manju kuću u kojoj živi kad iznajmljuje onu prvu, te nekoliko zemljišta. Vrijednost svega je "znatno manja" od devet milijuna kuna koji se spominju u javnosti, kaže. Kako je moguće da s 44 godine ima tako vrijednu imovinu? Ministar kaže da je završio fakultet, radio najteže poslove kao student te radio i zarađivao čim je završio fakultet i odslužio vojsku. Kaže kako je zaposlena bila i njegova supruga te da su u tih 20-ak godina uspjeli zaraditi za pristojan život. Na pitanja o ostavci kaže: "Ukoliko bi premijer to zatražio, isti tren ću to napraviti. Ipak, ministar "čisto sumnja" da će premijer tražiti njegovu ostavku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!