'čopor zlostavljanja'

Supruzi španjolskog premijera stigla nova prijava za korupciju

26.04.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Španjolska konzervativna udruga Hazte Oir podnijela je u petak novu tužbu protiv supruge premijera Pedra Sancheza nakon što je državni odvjetnik zatražio da se obustavi istraga na temelju ranije kaznene prijave za korupciju

Tužba je predana sudu u Madridu od kojega je državni odvjetnik, kojeg je 2022. imenovao kralj na prijedlog Sanchezove vlade, u četvrtak zatražio da se prekine istraga nad 49-godišnjom Begone Gómez na temelju prijave koju je protiv nje podnio sindikat ranije ovoga mjeseca.

Ona je osumnjičena da je davala preporuke poduzetnicima koji su se javljali na natječaje za javni novac i poslove te od njih dobivala protuusluge. Državni odvjetnik je ustanovio da "nema indicija kaznenog djela".

"Nakon što su zabrinuti stanovnici uvidjeli da Begoña Gómez možda neće izaći pred lice pravde, multiplicirali smo napore i predali rigoroznu, utemeljenu i argumentiranu tužbu", izvijestila je na društvenoj mreži X udruga Hazte Oir (Učini da te čuju) koja se zalaže za zaštitu obitelji i zabranu pobačaja.

Sanchez je u srijedu optužio "desnicu i kranju desnicu" da ga "lažnim" optužbama pokušava srušiti politički i privatno. Navodno emotivno pogođen "napadom na suprugu" u srijedu je prekinuo obnašanje svih dužnosti na pet dana kako bi "razmislio" hoće li ostati premijer. Odluku će priopćiti u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranke (PSOE) pozvala je na ulična okupljanja podrške premijeru optuživši desnu oporbu, medije koji su objavili informacije o Gómez i sindikat koji ju je prijavio sudu.

"Krajnja desnica u čoporu zlostavlja", rekao je španjolski ministar pravosuđa Félix Bolaños u petak novinarima.

U četvrtak navečer se stotinjak premijerovih simpatizera okupilo ispred sjedišta socijalističke stranke u Madridu dok je s druge strane bilo stotinjak prosvjednika koji su tražili procesuiranje premijerove supruge. Nekadašnji socijalistički premijer Jose Luis Zapatero pozvao je na "mobiliziranje protiv desnice" tijekom vikenda.

Desne stranke traže od Sancheza "polaganje računa", što uključuje parlamentarno glasanje o njegovom ostanku na vlasti.

"Ovo je komunizam koji gazi zakon, laže i krade narod. A kada narod zatraži polaganje računa, pravi se žrtvom", rekao je lider desne stranke Vox na međunarodnom skupu desnih stranaka u Budimpešti.

Sudac u Madridu otvorio je preliminarnu istragu nad Sanchezovom suprugom 16.travnja kada je sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) predao sudu prijavu temeljenu na tekstovima koje su objavile internetske novine El Confidencial.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra "Africa Center del Instituto de Empresa" kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Sanchez upravlja Španjolskom od ljeta 2018. kada je došao na vlast zahvaljujući korupcijskim skandalima u konzervativnoj Narodnoj stranci. Prije šest mjeseci je oformio manjinsku lijevu vladu uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije.

Španjolska dijeli 36. mjesto među 180 zemalja svijeta prema percepciji korupcije građana, od najmanje prema najvećoj podatak je Transparency Internationala za 2023. godinu.

Europska komisija je prije tri mjeseca zatražila od Španjolske reformu pravosuđa kako vlada ne bi imala utjecaj na suce i državnog odvjetnika.