saborska sjednica

Grbin pozvao: Smijenite Kuščevića, on je stvorio sustav premrežen nepotizmom i klijentelizmom

26.06.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Saborski zastupnici radni tjedan započeli su slobodnim izlaganjima, a 'saborske stanke' nisu mogle proći bez spominjanja problema u kojima se našao ministar uprave Lovro Kuščević

Na smjenu ministra uprave Kuščevića pozvao je SDP-ov Peđa Grbin, koji je podsjetio i na krimene drugih ministara Plenkovićeve vlade.

'Ovdje smo više puta govorili o sukobu interesa i korupciji. Govorili smo o ministru financija i njegovom odnosu s Agrokorom, govorili smo o Martini Dalić i njenom odnosu s Inom, Agrokorom i grupom Borg, govorili smo i o predsjedniku Vlade protiv kojeg se vodi postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Samo od početka ove godine govorili smo o Mercedesu ministrice Žalac, govorili smo o vili na moru Gorana Marića koja u imovinskoj kartici vrijedi tri ili četiri puta manje nego što vrijedi u stvarnosti, govorili smo o roštilju potpredsjednika Vlade Tolušića, ne zaboravimo i sukob interesa ministra Pavića koji daje poslove i u HZZ-u i u ministarstvu svojim pajdašima. Ništa od svega ovoga nije ravno jednom jedinom ministru, onom koji je danas bio ministar uprave, a jučer je bio ministar prostornog uređenja', kazao je Grbin.

'Ovdje se ne radi samo o dvije nekretnine koje nisu upisane u katastar. Iako smiješno je da je ministar koji je jučer bio zadužen za katastar nije u stanju upisati svoje nekretnine u katastar. Ovje se radi o dužnosniku koji je stvorio sustav premrežen korupcijom i nepotizmom, radi se o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća, da bi onda ono završilo u stečaju, a on zaradi milijune, sasvim slučajno zaradi točno toliko koliko je poduzeće dugovalo kad je otišlo u stečaj. Radi se o političaru koji mjenja prostorne planove kako bi njegova obitelj i prijatelji zgranuli pare. Ovdje se radi o ministru koji svaki dan krši zakon i koji nema ni najmanjeg srama pa u kameru pametuje kako se obogatiti do 44. godine. Gospodo iz HDZ-a, niti vama niti premijeru ništa nije sporno. Što je previše i od vas je previše, kolege iz Hrvatske interesne zajednice. Učinite nešto i zaštitite minimum dostojanstva i smjenite Kuščevića', poručio je Grbin.

O Kuščeviću je progovorio i Mostov Nikola Grmoja, koji je također pozvao na smjenu ministra. 'Ima problema s osobnim nekretninama. Nije vlastitu kuću 11 godina upisao u katastar, dok je druga čarobno od štale postala kuća. Čarobnjak Kuščević nije se posuo pepelom već vrijeđa i razum građana dajući im tragikomične savjete kako se obogatiti', kazao je Grmoja, pozvavši na reformu javne uprave.

'U svakoj normalnoj državi ovakva afera znači ostavku ministra, jedino u Plenkovićevoj Hrvatskoj ne jer bi se da primjeni te kriterije morao odreći više od polovice svojih ministara,a to bi značilo kraj ove vlade. Hrvatska je talac njegovih osobnih interesa. Svaki bi naš građanin dobio otkaz da obavlja posao kao ministar Kuščević, vrijeme je da i on dobije otkaz', poručio je Grmoja.