ZASTOJ U PROŠIRENJU EU-A

SDP-ovom Piculi povjerene Sjeverna Makedonija i Albanija

27.11.2019 u 13:18

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita koji će se na temu proširenja EU-a održati u svibnju u Zagrebu. Piculino izvješće, čije usvajanje je najavljeno za ožujak, koncentrirat će se na preporuke Europskoj komisiji i Vijeću s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je ulaganjem veta nedavno spriječio francuski predsjednik Macron

Europski parlament nema osobito značajnu ulogu kod proširenja EU-a, jer glavnu riječ u tome imaju Europska komisija i same države članice, no izvješća predstavljaju barem formalnu potrebu i preduvjet za ozbiljniji korak naprijed. Picula je od ranije stalni izvjestitelj EP-a za Crnu Goru, izvjestitelj oko programa pretpristupne pomoći Zapadnom Balkanu IPA III vrijednog 14,5 milijardi eura, o kojemu se pregovara unutar europskih institucija.

'Iznimno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg summita u Zagrebu. U suradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija', objavio je Picula.

On smatra da je francuski predsjednik Emmanuel Macron blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini. 'Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora', dodao je SDP-ov europski zastupnik.

U njegovom izvješću pokušat će se pronaći konsenzus oko pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i oko prijedloga reforme postupka proširenja EU-a.

'Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tijekom ovog mandata', zaključio je Picula.