potvrda u parlamentu

Službeno je: Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije

Bionic
Reading

Zemlje članice Europske unije potvrdile su u ponedjeljak popis od 27 članova nove Europske komisije, na kojem nema britanskog povjerenika, i time su stvorene pretpostavke da Europski parlament može u glasovati o novoj ekipi na čelu s Ursulom von der Leyen, koja je danas i službeno potvrđena kao nova predsjednica

Nova Europska komisija s radom najvjerojatnije počinje 1. prosinca, a svečanost bi se trebala održati u nedjelju u Europskoj kući povijesti u Bruxellesu. Tog dana je i deset obljetnica potpisivanja Lisabonskog ugovora.

Von der Leyen izabrana je sa 461 glasom za, 157 glasova protiv i 89 suzdržanih. Na istoj sjednici, po izglasavanja von der Leyen usvojen je i potpisan proračun Europske komisije.

Prije samog izglasavanja u Eu parlamentu kratko je govorila i zastupnica Ruža Tomašić koja je poručila da je nova struktura Europske komisije 'ideologizirana' i 'ispolitizirana' te da ona neće biti efikasna kao što su to bile ranije, tehnokratske komisije. 'Dat ću vam glas gospođo van der Leyen, ali iz čistog pragmatizma', rekla je Tomašić.

Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: PATRICK SEEGER

Po Lisabonskom ugovoru svaka članica EU-a ima svoga povjerenika u Europskoj komisiji. Velika Britanija, kojoj je produljen ostanak u EU-u do kraja siječnja sljedeće godine, odbila je poslati kandidata za povjerenika, iako, dok je god članica ima sva prava i obveze koje proizlaze iz članstva. Komisija je, da bi izbjegla bilo kakve pravne poteškoće, pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja prava EU-a.

Nova Komisija, bude li glasovanje u srijedu u Europskom parlamentu proteklo glatko, preuzet će dužnost 1. prosinca 2019. a mandat joj traje do 31. listopada 2024. Nova Komisija na čelu s Ursulom von der Leyen imat će ukupno osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Podsjetimo, 2014. godine Jean Claude Junckera za šefa EK u Europskom parlamentu podržalo je 423 zastupnika, 209 bilo ih je protiv dok ih je 67 bilo suzdržano. U mandatu ranije, kojeg je držao Jose Manuel Barros dobio je podršku 488 zastupnika, 137 bilo ih je protiv, a 72 bila su suzdržana.