PROŠAO ODBOR ZA FINANCIJE

SDP-ovo zeleno svjetlo za Bandićev proračun

17.12.2010 u 13:14

Bionic
Reading

Odbor za financije Gradske skupštine dao je zeleno svjetlo novom prijedlogu proračuna gradonačelnika Milana Bandića i on će, ne dogodi li se nešto spektakularno, unatoč disonantnim tonovima koji su se proteklih dana mogli čuti od pojedinih SDP-ovaca, u ponedjeljak biti prihvaćen na sjednici Skupštine

Ono što je već sada izvjesno da će proračun od 6,85 milijardi kuna (prvi prijedlog bio je 6,79 milijardi) u 2011. biti rebalansiran nekoliko puta, ali SDP koji ima većinu u Skupštini očito nema previše izbora jer neprihvaćanje istog ili Bandićevo povlačenje prijedloga

značilo bi zamrzavanje Grada na pola godine, nove izbore za Skupštinu,a to u godini u kojoj bi trebali biti parlamentarni izbori ni SDP nigradonačelniku ne odgovara.

'Vidi se da je uloženo dosta truda u neke izmjene, ali riječ je i dalje o nedovoljno dobrom proračunu. Međutim, ne možemo pobjeći od toga da je ponajbolji u posljednje dvije godine. Nalazimo se između dva loša rješenja i biramo manje lošije. Mislim da je bolje prihvatiti i takav proračun, pa ga tijekom 2011. korigirati', kazao je predsjednik Odbora Igor Rađenović (SDP).

Iako to nije sročio u formu amandmana Rađenović je kao prijedlog prema Gradskoj upravi uputio zahtjev da se cijene vrtića, jaslica i produljenog boravka u školi po dohodovnom cenzusu ne mijenjaju sa 2. svibnja kako je to predložio Bandić već tek od 1. rujna 2011. godine iz čisto tehničkih razloga.

'Radi se o tome da će ljudi u samo nekoliko mjeseci morati dva puta morati podnositi svu papirologiju. Kako bi se to izbjeglo bilo bi najjednostavnije da se s provođenjem dohodovnog cenzusa krene s početkom školske godine', pojasnio je svoj prijedlog Rađenović.

Da se ni HNS ne protivi novom Bandićevu prijedlogu proračuna svjedoče riječi člana Odbora Dragana Kovačevića

'Proračun je prilagođen situaciji u gospodarstvu i drukčije se nije mogao napraviti. Doduše ne volim nešto izglasati, pa da nakon nekoliko mjeseci moramo to kroz rebalans revidirati, ali ako drukčije neće biti moguće morat ću ovdje staviti tri točkice', istaknuo je Kovačević.

Unatoč najboljoj financijskoj ponudi koju je Grad ikad dobio za kupovinu nekog zemljišta, Odbor je jednoglasno odbio ponudu tvrtke Allegheny Financial, u kojoj je suvlasnik medijski mogul Ninoslav Pavić, za kupnjom 982 kvadrata na križanju Selske ceste i Zagrebačke avenije za 22,9 milijuna kuna

Allegheny Financial na toj lokaciji već ima svoju parcelu od 2.398 četvornih metara, a komad gradskog zemljišta im nedostaje kako bi mogli realizirati gradnju poslovnog tornja Tower 123 od 34 kata.

'U ovoj priči nije poštovana procedura, urbanisti projektu rekli ne i Vijeće gradske četvrti Trešnjevka-jug ocijenilo je da za taj objekt na navedenoj lokaciji ne postoji javni interes i nema ne preostaje ništa drugo nego da prijedlog za raspisivanje javnog natječaja za prodajem zemljišta odbijemo i takvoj formi predložimo i skupštini da učini isto', zaključio je Rađenović