upitna budućnost SDP-a

Bernardić bi se trebao ozbiljno zabrinuti kada vidi koliko zastupnika traži njegov odlazak

04.07.2018 u 20:34

Bionic
Reading

Nakon višetjednog špekuliranja oko toga tko se sve nalazi među potpisnicima pisma kojim se od šefa SDP-a Davora Bernardića traži da podnese ostavku, napokon su objavljena njihova imena i dužnosti, pa se ta priča može prikazati i kroz brojke

Iako u Predsjedništvu, a vjerojatno ni u Glavnom odboru, 'pobunjenici' nemaju većinu pa Bernardićev odlazak zasad nije izgledan, da je situacija ozbiljna po šefa stranke, može se vidjeti kad se pogleda koliko je SDP-ovih dužnosnika na državnoj i lokalnoj razini potpisalo zahtjev za njegovom smjenom.

Tako Bernardićevu ostavku traži čak dvije trećine saborskih zastupnika SDP-a. Naime, u Saboru trenutno sjedi ukupno 35 članova te stranke, a njih čak 23 potpisalo je pismo Bernardiću. Među njima je i sedam ministara iz vlade Zorana Milanovića, Siniša Hajdaš Dončić, Željko Jovanović, Orsat Miljenić, Milanka Opačić, Ranko Ostojić, Siniša Varga i Mihael Zmajlović.

Gledano po postocima, situacija je prilično loša i među eurozastupnicima te županima, jer 50 posto SDP-ovaca na tim dužnostima traži odlazak šefa stranke. SDP ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, Tonina Piculu i Biljanu Borzan, od kojih je Borzan potpisala pismo. Ista je situacija i kod župana, tu su Zlatko Komadina i Željko Kolar, od kojih je potonji također među potpisnicima pisma.

>>> SDP se hitno mora resetirati ili mu prijeti nova kratica: Sigurno do poraza

Brojke ne idu u korist 'pobunjenicima' kad je riječ o gradonačelnicima jer od 22 SDP-ova člana na čelu gradova samo njih sedam traži Bernardićev odlazak, što je manje od trećine, dok kod načelnika općina odlazak traži njih 19 od ukupno 45, odnosno 42 posto SDP-ovih načelnika.

  • +2
Članovi Predsjedništva SDP-a dolaze na sjednicu u utorak Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ove brojke valja promatrati u svjetlu mogućeg raskola stranke, bilo da Bernardić odluči 'pobunjenike' izbaciti iz SDP-a, bilo da oni sami napuste stranku, jer bi to značilo da bi SDP gotovo preko noći prestao biti najbrojnija oporbena stranka. Primjerice, u Saboru, koji je glavna platforma hrvatskih političara za iznošenje svojih ideja i osiguravanje nazočnosti u medijima, po broju zastupnika pao bi s drugog mjesta na treće, iza HDZ-a i nove stranke bivših SDP-ovaca (naravno, ako bi je osnovali), gotovo u rangu s Mostom koji ima deset zastupnika. To bi bilo prvi put u zadnjih 18 godina da SDP nije druga po snazi stranka u Saboru.

To bi također značilo manje novca za stranku iz državnog proračuna, kao i manje mjesta za SDP-ove zastupnike u saborskim odborima, dok je moguće da bi zadržali mjesto jednog od dva potpredsjednika Sabora iz oporbenih redova te bi drugo išlo njihovim bivšim kolegama, a svoje bi onda izgubio Most.

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić