UOČI GLASANJA

SDP-ovci uputili posljednji vapaj HDZ-u: Prestanite kršiti ljudska prava i glasajte protiv lex LNG-a!

14.06.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Sat i pol prije glasanja SDP-ovi zastupnici još jednom su apelirali na vladajuću većinu da ne glasa za Zakon o terminalu za ukapljeni plin, tzv. lex LNG-u. Taj zakon protivan je, kažu, volji građana Omišlja, Krka i Primorsko-goranske županije

'Lex LNG predstavlja najgrublje ozakonjenje kršenja Ustava, zakona, europske povelje o lokalnoj saouprave te volje građana Omišlja, Krka i Prmorsko-goranske županije. Nedopustivo je da Vlada ignorira njihovo mišljenje', kazao je SDP-ov Željko Jovanović.

'Jasno poručujemo da vladajuća većina do trenutka glasanja ima vremena još jednom razmisliti i prestati krštiti ljuda prava građana Omišlja, Krka i Primorsko-goranske županije. Jučer smo bili svjedoci jednog marša tu u Saboru, marša jedne krajnje konzervativne desničarske skupine koja želi smanjiti prava manjina. A vladajuća većina danas će napraviti isto ako izglasa ovaj skandalozan zakon', dodao je Jovanović.

SDP-ov Saša Đujić apelirao je na HDZ-ove zastupnike iz Primorsko-goranske županije da ne glasaju za zakon. 'Oko ovog se stvorio konsenzus u Primorsko-goranskoj županiji i sve političke stranke, pa i HDZ i HNS u županiji su protiv plutajućeg LNG-a', kazao je Đujić.

Konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Govoreći o tzv. lex LNG-u predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk podsjetio je kako je njegova stranka predložila više od 350 amandmana. 'Velikim brojem amandmana upozorili smo vladajuće što im se može desiti ako na nekim drugim zakonima, primjerice Zakonu o pobačaju, ako budu forsirali rješenja kojima se umanjuju dostignuta prava pojedinaca. Ona će broj amandmana biti puno veći i odbijat će ih puno duže', kazao je Bauk, dodavši da je ovo žuti karton vladajućima.