VARGA OBRANIO NASLOV

SDP-ovac ponovo osvojio titulu najvećeg seksista

03.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Premda se zbog izjave: 'Volimo kada su sestre u pripijenom' SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga ispričao, dio građana i građanki nije zaboravio 'svakodnevni seksizam' u društvu kojem su izložene žene pa je Varga zbog te izjave ne samo završio na Stupu srama, nego je i zaradio titulu najvećeg seksista prije koji dan. No koliko god teška bila, u SDP-u, u čijim se redovima već otprije prepoznalo dvojicu najseksista, smatraju da od te, kako rekoše, Vargine 'usputne izjave' ipak više govore djela, a 'veći utjecaj na prava žena i rodnu ravnopravnost imaju zdravstveni programi pojedinih političkih stranaka'

Izjavom: 'Volimo kada su sestre u pripijenom', zbog koje je osvojio titulu najseksista u jubilarnom 5. izboru i trajno se upisao na Stup srama, ministar Siniša Varga 'proslavio' se još u veljači ove godine na Svjetski dan bolesnika prilikom dodjele zahvalnica najliječnici i najsestri, a dodjeljuje ih Udruga hrvatskih pacijenata. Nakon što je izjava objavljena u medijima, stigla je i Vargina isprika, u kojoj je, podsjetimo, priznao da je 'njegova izjava bila neprimjerena, zbog čega iskreno žali'.

'Žao mi je ako sam bilo koga tom izjavom na bilo koji način uvrijedio, a to mi nikako nije bila namjera. Za žensko-mušku ravnopravnost zalažem se u svakodnevnom radu, kao medicinar, kao i u privatnom životu. Nastavit ću se zalagati za ravnopravnost žena i muškaraca', dodao je još u svojoj isprici Varga.

Mučnina od okretanja na šalu

Nekoliko dana kasnije u razgovoru za Novi list upustio se u dodatna objašnjenja ustvrdivši da nije seksist, već da će napetu situaciju uvijek probati izvući šalom i upravo to se dogodilo prigodom dodjele nagrade za najliječnicu i najsestru: 'Bilo je to u određenom kontekstu. Medicinsku sestru Štefaniju Bagarić znam više godina, s obzirom na to da sam bio više godina u Upravnom vijeću HZZO-a, i mogu je smatrati prisnom suradnicom. Našao sam se u situaciji da je naočigled dobila premalu kutu, a dogovor s njom bio je, kako bi se razbila njezina trema, da ćemo to okrenuti na šalu. ... i kad razmislim o tome kako bih postupio da se tako nešto ponovi, ne bih takvo nešto rekao, ali bih opet stvar okrenuo na šalu da razbijem tremu.'

Ostaje li i dalje pri stavu da je bila samo riječ o šali i kako se zalaže za ravnopravnost žena i muškaraca, kao i što odgovara onima koji smatraju da ruši SDP-ove napore na tom polju, pitanja su na koja tportal od Varge još čeka odgovore. U međuvremenu, pitali smo i glasnogovornicu SDP-a Danicu Juričić Spasović kako to da stranka u svojim redovima opet ima najseksista i ruši li to napore SDP-a oko rodne ravnopravnosti, na što je ona odvratila da se 'aktivno zalaganje SDP-a za rodnu ravnopravnost ogleda u konkretnim programima'.

Ravnopravnost i uvažanje - neka riječi slijede djela

'Rezultati Siniše Varge kao ministra potvrđuju unapređenje u svim segmentima zdravstvenog sustava, uključujući uvjete rada liječnika i medicinskih sestara. Siniša Varga se ispričao, a činjenica da je upravo ova usputna izjava ocijenjena kao najgora postavlja visoke kriterije i ubuduće po pitanju rodne ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Nadamo se da se isti kriteriji odnose i na konkretne zdravstvene programe pojedinih političkih stranaka, što na prava žena i rodnu ravnopravnost ima neusporedivo ozbiljniji utjecaj od jedne izjave', kazala je tportalu Juričić Spasović.

Valja međutim podsjetiti da su se uz Antu Kovačevića i Vladimira Šeksa do sada trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Vjekoslav Marochini te Zoran Milanović iz SDP-ovih redova, a na što je one koji su uoči izbora možda zaboravili najviše seksističke izjave političara ili političarke na ovogodišnjem Stupu srama upozorila i Libela – portal o spolu, rodu i demokraciji:

Ove godine održava se peti Stup srama, ovo su dosadašnji pobjednici! Što mislite, tko je zaslužio tu titulu ove godine?

Posted by Libela.org on Thursday, 29 October 2015

Stup srama naime pokrenut je 2007. u organizaciji CESI - Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama. U ovih osam godina i protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) međutim gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se nije našla na Stupu srama, a ove godine situaciju je začinio Ustavni sud omogućivši neuravnotežene liste, što su stranke objeručke prihvatile.

Koliko (ni)smo odmakli od 'mudraca s madraca'?

No ima HDZ-ov Dujomir Marasović, kojega je ovaj put u izboru za najseksista Varga navlas prestigao u tijesnoj konkurenciji, dodatno 'objašnjenje' zašto nema žena u politici: 'Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj', kazao je taj HDZ-ovac tijekom saborske rasprave o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2013.

I dok je HDZ zbog Vargine izjave zazivao njegovu ostavku, vrijeme kao da je stalo, jer koju godinu kasnije, točnije 2. studenog 2015. Marasovićev stranački kolega Domagoj Ivan Miloševiću predizbornoj debati tijekom rasprave s Mirelom Holy iz ORaH-a zborio je ovako:
'Milošević: Nije lako danas dobiti žene da se aktivno bave politikom. Dakle da dođu na liste.
Holy: Nije točno. Ako OraH može naći 70 žena, kako ih ne može naći HDZ s tolikim članovima?
Milošević: Vi ste neka lijeva stanaka, je li tako, mi smo konzervativna stanka...
Holy: Dakle tako, u konzervativnoj stanci žene se ne bave politikom?'

Svojevrstan odgovor na to pitanje kao da je unaprijed dala predsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski Sanja Putica, a ona je govoreći za Libelu upravo o zastupljenosti političarki na izbornim listama kazala: 'Ponekad je odgovornost i na samim ženama koje se nisu dovoljno aktivirale. Neke žene su proaktivne i uspiju se probiti, a neke jednostavno ne žele. To je jedan od razloga. Nije odgovornost samo na vodstvu stranke.'

Štange, hormoni i šutnja

Velikim brojem žena na listi se doduše ne može pohvaliti ni SDP, a iz priloženog je dodatno vidljivo da rodne predrasude nadilaze političke podjele, a i spol i rod. I to opet bez obzira odnosile se one na žene ili muškarce, o čemu također svjedoči ranije slikom ovjekovječena Marochinijeva izjava, a i već spomenuti Varga svojedobno je ispalio onu o 'mladim vitalnim muškarcima kojima je malo teško apsolutno kontrolirati hormone'.

Što pak o njegovoj izjavi s početka teksta smatra jedna od stranačkih prvoborkinja za ravnopravnost spolova i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol, tportal još čeka odgovor, a bilo bi ga svakako zanimljivo čuti. I to ne samo zato jer se i predsjednik njezine stranke Milanović 2013. okitio titulom seksista godine poručivši kolegicama na Forumu: 'Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!', nego jer je i sama Sobol ne jednom bila meta seksističkih napada, a najviše je zgražanja izazvao onaj otprije četiri godine, kada je na Stupu srama upravo zbog njoj upućenih riječi: 'Neka se drži pristojnosti kao što se drži plesa oko štange' završio HDZ-ov Šeks, a on danas stoluje na Pantovčaku u ulozi savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavnopravna pitanja.