DARINKO KOSOR:

'SDP-ov program izgleda kao da ga je pisala Milka Planinc'

10.09.2011 u 13:25

Bionic
Reading

To je katastrofa, sramota za hrvatsku državu, ustvrdio je u Varaždinu Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, govoreći o aktualnim zbivanjima na domaćoj političkoj sceni na početku kampanje koalicije HSLS-a i ZDS-a u III. izbornoj jedinici

Kao čelnik stranke koja stanje u gospodarstvu vidi kao ključan problem Hrvatske, Kosor se posebno osvrnuo na ponuđena rješenja.

'Kao građanin i političar razočaran sam time što se zadnjih dana događa u Hrvatskoj, kakve gospodarske programe nude druge stranke, pa i one koje govore da će pobijediti na izborima i osvojiti apsolutnu većinu u Saboru. SDP-ov gospodarski program je katastrofa, kao da ga je pisala Milka Planinc, a HDZ svoj provodi već osam godina, dobro znamo kako to izgleda. Premijerka i HDZ ne objavljuju gospodarski program jer se boje da će ih drugi prepisati. No nema programa na kraju mandata, već na početku kada dobiješ odgovornost da nešto napraviš za svoje građane. Stoga nam oni ne moraju otkrivati svoj program jer njihov je program ono što su radili zadnjih osam godina. Ne moraju otkrivati svoj program, neka ostane tajna do 4. prosinca. Bolje da ga ne čujemo', naglasio je Kosor, dodavši da HSLS sigurno neće prepisivati od HDZ-a.

Predsjednik HSLS-a nije našao lijepe riječi ni za gospodarski program lijeve koalicije.

'Govori se da će povećati socijalne naknade i rasteretiti, zamislite, raniji odlazak u mirovinu. Genijalne ideje. Sada u prosjeku odlazimo u mirovinu sa 55 godina, a ako oni stignu na vlast, ići ćemo sa 40. Bit ćemo skoro svi u mirovini. Jedino nije jasno tko će raditi te plaćati poreze i doprinose koji su potrebni za mirovine vrijednim ljudima. Zatim najavljuje se da će puno sredstava uložiti u HŽ. Zašto ne bismo uložili u realni sektor, u poduzetništvo kojem treba dati da diše, da mogu isplaćivati plaće zaposlenicima i neke nove još zaposliti? Ne, njih ćemo stisnuti s porezima i parafiskalnim nametima, zbog kojih smo već izgubili 100 tisuća radnih mjesta, a ne promjeni li se nešto, još ćemo toliko, pa ćemo se pitati tko će ostati raditi izuzev zaposlenih u državi. Ako je to program lijeve koalicije, HSLS u takvoj politici ne želi sudjelovati', rekao je Kosor.

Ocijenivši da se programi lijeve i desne koalicije gotovo ni po čemu ne razlikuju, čelnik liberala smatra da je rješenje za izlazak iz krize program HSLS-a.

'Jedina stranka koja u ovom trenutku ima drugačiji gospodarski program je HSLS. Izašli smo s prijedlogom javnog sporazuma koji smo uputili svim malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i vrijednim poljoprivrednim proizvođačima te njihovim zaposlenicima. Njih 630 tisuća stvara poreze i doprinose iz kojih službenici primaju plaću, a umirovljenici mirovine. Moramo se zalagati da od 170 tisuća poduzetnika njih barem 100 tisuća otvori bar jedno radno mjesto. To je naša politika.

Razvitkom gospodarstva zalažemo se i za one u javnom sektoru jer će se tako stvoriti pretpostavke za bolje plaće vrijednim liječnicima i nastavnicima. Zalaganje za malo i srednje poduzetništvo je zalaganje za cijelo hrvatsko društvo. Bez poduzetništva nema države, nema društva. Zalažemo se za manje poreze i ukidanje parafiskalnih nameta, ali i da minimalna plaća bude tri tisuće kuna. Danas mnogi rade za manje iznose kao kmetovi gospodara, uglavnom velikih korporacija za koje se previše na zalažemo jer su one uvijek za HDZ ili SDP. Ponosan sam na HSLS, kao i to što građanima govorimo istinu, dok drugi lažu, daju lažna obećanja za koje znaju da neće moći ispuniti. Međutim, namjerno pišu takve programe da se ne bi nikome ne bi zamjerili', ustvrdio je predsjednik liberala.

Priznavši da je i HSLS griješio i vukao krive poteze, Kosor je ustvrdio da je stranka greške prepoznala i promijenila politiku te doživjela katarzu koja većinu drugih stranaka tek čeka.

'Pozivam sve razumne ljude, koji shvaćaju da je naš program jedini za izlazak iz krize, dok je ono što nudi lijeva i desna koalicija samo demagogija, da podrže našu koaliciju na parlamentarnim izborima, odnosno u III. izbornoj jedinici gdje je nositelj liste Dragutin Kranjčec', rekao je Kosor u varaždinskom HNK-u.