vlasti je toleriraju

SDP-ov kandidat Kešer upozorava dužnosnike na žilet-žicu između Mađarske i Hrvatske

15.04.2021 u 14:12

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za župana Mladen Kešer rekao je u četvrtak da je najodgovornije hrvatske dužnosnike upozorio u vezi sa žilet-žicom na mađarsko-hrvatskoj granici te kako smatra da su jednako odgovorni oni koji su tu barijeru postavili i oni koji to "prešutno toleriraju".

U priopćenju za javnost Kešer ističe kako je najodgovornije hrvatske državne dužnosnike upozorio na žilet-žicu koja je već duže postavljena na hrvatsko-mađarskoj granici, posebno uz dio koji prolazi Koprivničko-križevačkom županijom.

SDP-ov kandidat za koprivničko-križevačkog župana najavio je da će o žilet-žici između Hrvatske i Mađarske obavijestiti čelnike Europske komisije, Vijeća Europe i Europskog parlamenta te sve zastupnike u tom parlamentu i zastupnike u Hrvatskome saboru.

"Mene osobno kao žitelja Koprivničko-križevačke županije boli i zabrinjava takva ravnodušnost najviših tijela Republike Hrvatske naspram ovih, u stvarnosti grotesknih oblika negiranja samog duha i smisla postojanja Europske unije, koja bi trebala dosegnuti zavidnu razinu kohezije i jedinstva u svakom pogledu i svaku uspostavu ovakvih 'unutarnjih barijera', kakve su obilježavale Europu sve do devedesetih prošloga stoljeća, odbaciti u samom pokušaju nametanja", ističe Kešer.

Također ocjenjuje da ta žica na osobito bahat i bezobziran način dokazuje tobožnju nadmoć čovjeka nad onim slabijim kao i nad prirodom te životinjskim vrstama od kojih mnoge ulovljene u nju u mukama ugibaju.

"Smatram jednako odgovornima sve one koje koji su ovu barijeru postavili i one koji prešutno ovakvo stanje toleriraju", zaključuje Kešer. 

Mađarska je 2015. u jeku krize s migrantima počela postavljati ograde kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata u zemlju.